Španski scenarij izlaska iz krize

Rajoy (desno): Na budućem premijeru velika je odgovornost da zemlju spasi velike dužničke krize (EPA)

Novoizabrani premijer Španije Mariano Rajoy upozorio je u ponedjeljak u parlamentu da toj zemlji predstoje teška vremena i iznio cilj nove vlade da budžetski deficit sljedeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi eura.

Rajoy, čija je konzervativna Narodna stranka na izborima 20. novembra uvjerljivo pobijedila do tada vladajuće socijaliste, nije precizirao u kojem sektoru će biti primijenjeno smanjenje potrošnje i povećanje poreza kako bi se budžetski deficit 2012. godine spustio na planiranih 4,4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Deficit je u 2010. dostigao 9,2 posto BDP-a, a za ovu godinu je procjenjivan na oko 6 posto, ali je sada to dovedeno u pitanje, jer u trećem ovogodišnjem kvartalu španska privreda stagnirala, pa su Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropka unija (EU) i mnogi privatni ekonomisti prognozu njenog ovogodišnjeg privrednog rasta snizili sa 1,3 na 0,8 posto, prenosi AFP.

Ukupan španski dug je krajem septembra bio 15 posto veći nego godinu dana ranije i iznosio je 706,34 milijarde eura, što je oko 66 posto BDP-a.

Budući španski premijer, koji će u srijedu i zvanično preuzeti tu funkciju u rezidenciji španskog kralja Juana Karlosa, podržao je prijedlog vodećih poslovnih ljudi.

Stopa nezaposlenosti je dostigla 23 posto, s tim što je među mlađima od 25 godina nezaposleno čak 46 posto.

Izlažući prvi put svoj ekonomski plan, Rajoy je najavio da će se nivo penzija ponovo moći prilagođavati rastu troškova života, ali da će svi drugi vidovi državnih troškova biti nanovo razmotreni.

Budući premijer je najavio produženje budžeta za 2011. do kraja marta 2012. godine, kada će vlada ponuditi prijedlog bužeta za cjelokupnu narednu godinu.

Premašuju mogućnosti fonda

Španija je četvrta najjača privreda eurozone.

Ova zemlja se, uz Italiju, ubraja u one koje će se možda morati pridružiti Grčkoj, Irskoj i Portugalu pristajući na međunarodnu pomoć.

Ali, i španska i italijanska privreda su pojedinačno veće od privrede triju navedenih zemalja zajedno, pa se smatra da premašuju mogućnosti fonda za pomoć EU.


Jose Luis Rodriguez Zapatero [EPA]

Budući španski premijer, koji će u srijedu i zvanično preuzeti tu funkciju u rezidenciji španskog kralja Juana Karlosa, podržao je prijedlog vodećih poslovnih ljudi da se, u cilju povećanja produktivnosti, praznici koji padaju sredinom nedjelje pomjere na ponedjeljak, kako bi se izbjeglo četvorodnevno praznovanje u slučajevima kad padaju u utorak ili četvrtak.

Rajoy je preuzeo vlast od socijalista, koji su vodili državu u vrijeme ekonomskog uzleta uzrokovanog uglavnom rastom tržišta nekretnina.

Kada je 2008. godine stigla kriza, situacija je krenula loše i država je zapala u velike probleme.

Vladine mjere štednje građani su odbacivali, ishod rezultata je poznat, a premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero je najavio da se više neće kandidirati za tu dužnost.

Mnogi se slažu da je na Rajoyu sada velika odgovornost, jer će morati steći podršku u zemlji za svoje poteze, zemlju izvući iz krize i uvjeriti tržišta da Španija ne misli krenuti putem Grčke.

Izvor: Agencije