Španski sud istražuje ‘državni terorizam’ Assadovog režima

Ovo je prvi slučaj da je neki evropski sud prihvatio kaznenu prijavu protiv snaga sigurnosti Bashara al-Assada (Reuters)

Španski sud će istražiti navode da je devet članova sirijskog režima izvršilo “državni terorizam” kidnapiranjem, mučenjem i ubistvo kamiondžije koji je nestao u Damasku prije četiri godine.

Ovaj značajni slučaj – u kojem je neki evropski sud prvi prihvatio kaznenu prijavu protiv snaga sigurnosti Bashara al-Assada – pokrenut je u ime žrtvine sestre, španske državljanke koja živi u Madridu.

Advokati koji zastupaju ženu poznatu kao gospođa AH tvrde da je ona žrtve nasilnog nestanka, mučenja i pogubljenja njenog brata te da španski sudovi imaju jurisdikciju da istraže i procesiraju slučaj.

Sudac španskog državnog suda, Eloy Velasco, prihvatio je te tvrdnje i naredio da se pokrene istraga.

Otkrivanje detalja

Detalji vozačeve sudbine su otkriveni nakon što je sirijski forenzički oficir prebjegao u septembru 2013, koji je zemlju napustio sa više 50.000 fotografija u posjedu.

Fotografije koje je napravio Caesar, što je pseudonim pod kojim je prebjegli sirijski oficir poznat, prikazuju tijela više od 6.000 žrtava.

Među njima su i fotografije mučenog i mrtvog tijela brata gospođe AH, kojeg su nezakonito pritvorile sirijske snage u septembru 2013. Njegova porodica je o njegovom mučenju i ubistvu u pritvorskom centru u Damasku saznala zahvaljujući tim fotografijama.

Advokati gospođe AH su tužbu španskim sudovima podijelili krajem januara ove godine, prenosi Guardian.

Almudena Bernabeu, koja zastupa gospođu AH, za odluku suca je kazala da je značajna za sve one koji bili žrtve u Siriji.

“Ovo je izuzetno važna odluka ne samo kada je postizanje pravde za žrtve u pitanju, već i u smislu potrebe da državni sudovi istraže i sude međunarodnim zločinima kada to ne može raditi Međunarodni krivični sud (ICC)”, kazala je ona.

‘Važan korak’

“Odluka suca Velascoa je ogromni važni korak u naporima nekih evropskih sudstava da osnuju istražne komisije koje će ujediniti njihove napore i koji će omogućiti da pravda bude zadovoljena u ovoj užasnoj humanitarnoj krizi.”

Napori da se pred pravdu izvedu Assad i njegov režim su bili neuspješni jer Sirija nije potpisnica ICC-a, a Kina i Rusija su ulagala veta na rezolucije kojim bi se Sirija izvela pred sud.

Maite Parejo, drugi pravni zastupnik gospođe AH, kazao je da odluka suca predstavlja “izuzetni korak u borbi protiv nekažnjavanja u Siriji i demonstrira značaj principa univerzalne jurisdikcije kada se istražuju međunarodni zločini”.

Pravni tim gospođe AH kaže da španski sudovi imaju sada mogućnost da istraže činjenice, da utvrde odgovornost i da “donesu pravdu za hiljade žrtava međunarodnih zločina, koje su počinili pripadnici sirijskog režima” tokom prethodnih šest godina.

Izvor: Agencije