Oglasi

Španski sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Puigdemonta

Evropska unija neće intervenirati u slučaju Puigdemonta, koji se nalazi u Belgiji.
'Tražim kraj političkoj represiji - ovo je teški atentat na demokratiju', poručio je PuigdemontEPA

Španjolski državni sud izdao je međunarodni uhidbeni nalog za smijenjenim katalonskim liderom Carlesom Puigdemontom i još četiri smijenjena ministra koji se nisu pojavili pred Sudom, javlja iz Barcelone reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Belgijske vlasti primile su uhidbeni nalog i proučit će ga, prije nego što ga predaju sucu, izjavio je za Reuters federalni tužitelj Erik Van der Sypt.

Puigdemont i saradnici nalaze u Belgiji i optuženi su za pobunu, poticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje povjerenja.

Sudac je odbio Puigdemontov zahtjev za svjedočenjem putem videolinka iz Belgije.

EU odbija intervenirati

Europska unija odbila je intervenirati povodom uhidbenog naloga za Puigdemontom koji se trenutno nalazi u Belgiji, uz obrazloženje da je to pitanje za sudove.

"To je u potpunosti pitanje za pravosudne organe, čiju nezavisnost mi u potpunosti poštivamo", izjavila je glasnogovornica Europske komisije Annika Breidthardt, prenosi AFP.

U međuvremenu je Ustavni sud Španjolske potvrdio da neće prihvatiti postupak koji je pokrenula raspuštena vlada Katalonije zbog izvanrednih mjera koje je aktivirao službeni Madrid kako bi zaustavio proces otcjepljenja te španjolske regije, prenosi Anadolija.

Prema stajalištu ustavnih sudaca, nemoguće je razmotriti tužbu, jer je regionalna katalonska Vlada istu "prerano" podnijela.

Sud je naveo da je tužba predana prije nego što je Senat glasanjem odobrio aktiviranje ustavnog člana 155, koji je središnjoj vladi omogućio da ponovno uspostavi vladavinu prava u Kataloniji.

Bivši ministar platio kauciju

Bivši katalonski ministar Santi Vila položio je jamčevinu od 50.000 eura, nakon čega je sutkinja Carmen Lamela naložila njegovo puštanje iz pritvora.

No, sutkinja mu je oduzela putovnicu i odredio javljanje sudu svaka dva tjedna, jer je još pod istragom, prenosi AP.

Vila, koji je proveo noć u zatvoru, jedini je bivši član katalonske vlade kome je određena jamčevina, te se očekuje da se uskoro nađe na slobodi.

On je podnio ostavku dan prije nego što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te španjolske pokrajine.

Preostalim bivšim dužnosnicima katalonske vlade odbijena je jamčevina.

Puigdemont: Atentat na demokratiju

Puigdemont je zatražio puštanje osmorice svojih ministara iz pritvora, nazvavši njihovo pritvaranje "atentatom na demokraciju".

"Tražim oslobađanje ministara i kraj političkoj represiji", naveo je Puigdemont u televizijskom obraćanju iz Belgije, koje je prenijela katalonska javna televizija TV3.

Budući da se prethodno nije pojavio na sudu u Madridu, gdje su saslušana pa pritvorena osmorica članova njegove Vlade, uključujući potpredsjednika Oriola Junquerasa, za Puigdemontom je izdan uhidbeni nalog.

No, obiteljima pritvorenih ministara Puigdemont je poslao poruku podrške, a zagovornike neovisnosti Katalonije upozorio da budu spremni na "dugu i čvrstu represiju".

"Ne samo da joj se moramo oduprijeti, već joj se moramo suprotstaviti bez nasilja, mirom i poštivanjem svih mišljenja", poručio je Puigdemont iz Bruxellesa.

Tisuće ljudi izašle su na katalonske trgove protestirajući protiv pritvaranja dužnosnika izabranih na izborima 2015.

Katalonsku Vladu je smijenila španjolska Vlada prošle subote, dan nakon što je u katalonskom parlamentu proglašena neovisna Katalonija.

Zatvor i do 30 godina

Sutkinja Carmen Lamela je procijenila da je pritvor neophodan jer postoji veliki rizik od skrivanja, promjene i uništenja dokaza, te zbog svjesnog i više od dvije godine planiranog počinjenja kaznenog djela. 

Optuženi su za pobunu protiv španjolske države, neposluha i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma protivnog španjolskom ustavu.

Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Navela je kako postoji mogućnost njihovog bijega jer se Puigdemont i četvero ministara nalaze u Belgiji, čime su izbjegli dolazak na sud.

"Doznao sam od moga klijenta da je izdan uhidbeni nalog za njega i četiri njegova ministra koji su u Belgiji. Puigdemont će ostati ovdje. On je rekao kako će u potpunosti surađivati s belgijskim vlastima tijekom procedure", rekao je odvjetnik Paul Bekaert.

Puigdemont smatra da u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje.

Španjolska je za 21. prosinca najavila izvanredne izbore u Kataloniji, a Puigdemont tvrdi da su uhićenja "udarac tim izborima".

"Izbori će se odvijati u atmosferi ranije nezabilježene represije. Ovo više nije unutarnje pitanje Španjolske. Međunarodna zajednica treba shvatiti koliko je ovo opasno", izjavio je Puigdemont.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.