Spašavanje Spomen parka Vraca

Spomen park je postao mjesto gdje se okupljaju narkomani i koje je zbog vlastite sigurnosti bolje zaobilaziti (Facebook)

Svjedok: Igor Madić

Spomen park Vraca, jedinstveni svjedok i simbol stradanja građana Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, napravljen je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19. vijeku. na obroncima planine Trebević. U toku Drugog svjetskog rata nacisti i njihove sluge su na Vracama napravili strašno stratište gdje su vršili masovna strijeljanja i vješanja nevinih građana Sarajeva.

Na zidovima tvrđave, u pokušaju da ih spase od zaborava, građani Sarajeva su 1981. godine upisali imena 9.091 svojih sugrađana koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima samo zbog svog porijekla, odnosno vjerske ili nacionalne pripadnosti. Među imenima na tužnom spisku nalaze se i imena 1.100 naših najmlađih sugrađana.

Prema dostupnim podacima, u Sarajevu je u toku Drugog svjetskog rata poginulo blizu 12.000 njegovih građana (svaki sedmi stanovnik ili blizu 15 posto ukupne populacije). S obzirom na to da je većini nepoznato mjesto ukopa, upravo su Vraca bila jedino mjesto gdje su stradalima njihovi najmiliji i ostali građani mogli odati počast.

U spomen parku Vraca su upisana imena i 2.000 naših sugrađana poginulih u borbi protiv fašizma, a na tom mjestu su sahranjeni i sarajevski borci antifašisti: Vladimir Perić Valter, Slaviša Vajner Čiča, Slobodan Princip Seljo, Bane Šurbat, Adem Buća, Mustafa Dovadžija, Radojka Lakić…

Nastavljena devastacija

U toku posljednjeg rata Spomen park Vraca je pretrpio teška oštećenja, a poslije rata zbog nebrige vlasti koja nije učinila ništa na njegovoj sanaciji devastacija je nastavljena.

Spomen park je postao mjesto gdje se okupljaju narkomani i koje je zbog vlastite sigurnosti bolje zaobilaziti. Posebno poniženje za žrtve predstavlja svakodnevno skidanje slova njihovih imena sa zidova tvrđave od strane sadašnjih „turista“ koji posjećuju park.

U vremenu kada fašizam ponovo hara ovim prostorima, građani Sarajeva bi trebali pokazati svoj antifašistički duh, dići svoj glas, zaustaviti devastaciju Spomen parka i zatražiti od nadležnih organa vlasti da izvrše njegovu temeljitu rekonstrukciju kako bi se ovom mjestu vratilo dostojanstvo koje zaslužuje, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2005. godine proglasila Spomen park Vraca Nacionalnim spomenikom pod zaštitom države.

Treba napomenuti da je Spomen park Vraca podijeljen međuentitetskom linijom, pa je ovo idealna prilika da obnova Spomen parka bude zajednička akcija građana i vlasti sa obje strane međuentitetske linije…

Pozivamo sve građane Sarajeva, sve antifašiste sa ovih prostora, nevladine organizacije, udruženja građana, političke stranke, medije, da se uključe u ovu humanu i ljudsku aktivnost, da bi Spomen park Vraca svjedočio i budućim pokoljenjima o strašnoj patnji i herojskom otporu građana Sarajeva u Drugom svjetskom ratu…