SP:Holandija i Argentina u drugom polufinalu

Pogodak odluke postigao je Gonzalo Higuain u 8. minuti (EPA)

Nogometne reprezentacije Argentine i Holandije čine drugi polufinalni par Svjetskog prvenstva u Brazilu. Mjesto među četiri najbolja tima izborile su dan nakon što su to uradile selekcije Brazila i Njemačke.

Holandija je tek nakon penala uspjela eliminirati Kostariku, a junak za “Lale” bio je rezervni golman Krul, koga je selektor Louis van Gaal uveo pred kraj drugog produžetka.

Krul je uspio odbraniti dva udarca kostarikanskih nogometaša, Ruizu i Umanu, a njegovi saigrači Van Persie, Robben, Sneijder i Kuyt su bili precizni sa bijele tačke, pa je Holandija postala četvrta učesnica polufinala SP-a u Brazilu.

Nešto ranije u subotu je Argentina u Brasiliji pobijedila Belgiju rezultatom 1:0, a gol odluke postigao je Gonzalo Higuain u osmoj minuti.

Higuain: Idemo do kraja

Argentini je ovo prvi plasman u polufinale SP-a nakon 1990. godine i Svjetskog kupa u Italiji, na kojem su “Gaučosi” osvojili drugo mjesto (u finalu ih je pobijedila Njemačka sa 1:0).

Belgiji je već plasman u četvrtfinale bio drugi najveći uspjeh u historiji.

“Crveni vragovi” su bili uspješniji samo 1986. godine, kada su na SP-u u Meksiku bili četvrti.

Strijelac pobjedonosnog gola za Argentinu izjavio je nakon utakmice da “Gaučosi” žele ići do kraja u borbi za trofej.

“Ova ekipa je zaista zaslužila da pobijedi danas. Prije gola sam vidio loptu kako dolazi i uspio sam je udariti baš onako kako sam zamislio. Ušli smo u polufinale, ali ne želimo tu stati, cilj nam je finale”, rekao je Higuain novinarima.

Kapiten Belgije Vencan Kompany je, uprkos porazu, ocijenio da je njegova ekipa ostvarila uspjeh na Mundijalu u Brazilu.

“Ovo je za nas bila velika avantura. Pružili smo maksimum, ali nismo uspjeli. Možda će biti bolje za četiri godine, na Mundijalu u Rusiji. Tada ćemo imati više iskustva i, nadam se, sreće. Ipak smo bili jedna od najmlađih ekipa Mundijala”, kazao je Kompany.

U petak su polufinale osigurali Njemačka, koja je pobijedila Francusku (1:0), i Brazil, koji je bio bolji od Kolumbije (2:1).

Parovi polufinala:

Brazil – Njemačka (Belo Horizonte, utorak, 8. jula, 22:00 sata)

Argentina – Holandija (Sao Paulo, srijeda, 9. jula, 22:00 sata)

Izvor: Agencije