Spisak evropskih zadataka za Albaniju i Makedoniju

Kao posljednji zadatak pred Tiranom i Skopljem, DW navodi privredu i evropsko pravo (Arhiva)

Evropska unija planira kroz godinu dana početi pristupne pregovore s Albanijom i Makedonijom, ali obje zemlje nesumnjivo imaju još mnogo posla pred sobom da bi postale punopravne članice, napominje Deutsche Welle i navodi šta to Tirana i Skoplje trebaju promijeniti da bi ispunile evropske standarde.

Navodeći da je jedan od zadataka pitanje osnovnih prava i zaštita manjina, DW konstatira da je Brisel, sve u svemu, zadovoljan stanjem s vladavinom prava u Makedoniji.

“Evropska komisija je, u nedavno objavljenom Izvještaju o napretku, navela da su potrebni dalji napori kada je riječ o potpunoj realizaciji osnovnih prava. Romi nisu dovoljno integrirani, a mnogi od njih žive u siromaštvu. Osim toga, EK kritizira Makedoniju zbog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Također, u nedovoljnoj mjeri se krivično gone oni koji šire govor mržnje”, ukazuje DW.

Napredak u zaštiti manjina

Kada je riječ o Albaniji, u pomenutom izvještaju ocjenjuje se da je ta zemlja ostvarila značajan napredak u zaštiti manjina, ali da je još daleko od cilja te da mora poboljšati uslove života za Rome i balkanske Egipćane.

“Njemačka se nada da će pristupnim pregovorima u kojima se u okviru posebnog poglavlja govori o osnovnim pravima i unutrašnjim stvarima doći do poboljšanja u te dvije zemlje”, tvrdi DW.

Ukazuje i da se, prema izvještajima Reportera bez granica, sloboda štampe u Makedoniji i Albaniji suočava s “primjetnim problemima” te da je na aktuelnoj listi zemalja o poštovanju slobode štampe u svijetu Albanija na 75, a Makedonija na 109. mjestu, od ukupno 180 zemalja.

Kao drugo pitanje kojim se Tirana i Skoplje trebaju pozabaviti DW navodi borbu protiv korupcije te ističe da je Albanija na Korupcijskom indeksu organizacije Transparency International na 91. mjestu, a Makedonija na 107. mjestu.

Treća stavka, prema DW-u, je borba protiv organiziranog kriminala.

Podsjeća da EK kod obje zemlje po tom pitanju prepoznaje pozitivan razvoj, ali da ukazuje da su pranje novca i finansijski kriminal područja na kojima se mora još mnogo raditi.

Pravosuđe ‘sve bliže’ Briselu

“U Makedoniji je pravna osnova u velikoj mjeri u skladu s evropskim standardima. Ipak, potrebna je veća koordinacija između različitih tijela, kao i efektivniji rad. Osim toga, potrebno je povećati broj kriminalaca kojima je izrečena sudska presuda”, napominje DW.

Navodi i da se u Albaniji rijetko uništavaju bande, a njihovi članovi izvode pred lice pravde.

Ipak EK smatra da je ta zemlja ostvarila napredak u borbi protiv uzgajivača droge, kao i da je saradnja policije na međunarodnom nivou dobra, ali je navela da se mora pojačati saradnja unutar zemlje.

Kada je riječ o javnoj administraciji i pravosuđu, DW napominje da EK smatra da je javna uprava u obje zemlje područje u kojem su napravljeni pomaci.

EK, također, navodi da se pravosuđe u obje zemlje “sve više približava zahtjevima Brisela”, dodaje DW.

Kao posljednji zadatak pred Tiranom i Skopljem DW navodi privredu i evropsko pravo.

Ekonomija i zajedničko tržište

“Ako jednog dana Albanija i Makedonija postanu članice EU-a, onda njihova ekonomija mora biti kompatibilna sa zajedničkim tržištem, a njihov pravni sistem s evropskim zakonima. Što se tiče zakonodavstva, Makedonija je odmakla, dok Albanija pred sobom ima još mnogo posla – naprimjer, mora ojačati nezavisnost zakonodavstva od državnih institucija”, ukazuje DW.

Dodaje i da EK smatra da Makedonija nema dugoročni koncept oporezivanja.

“Osim toga, potrebna su i poboljšanja po pitanju poslovnog okruženja. Ugovori se često ne poštuju i vlada se s tim mora ozbiljnije pozabaviti. Evropska komisija također vidi pomake u oblasti energetike, transporta, komunikacija i digitalizacije”, zaključuje Deutsche Welle.

Izvor: Agencije