Split: U utorak ponovno prebrojavanje nevažećih listića

Andro Krstulović Opara (desno) osvojio je 46,19 posto, a Željko Kerum (lijevo) 44,30 posto glasova birača (Slobodna Dalmacija / YouTube)

Izborno povjerenstvo Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je prihvatilo zahtjev Željka Keruma (HGS) da se ponovno prebroje svi nevažeći glasački listići s nedjeljnih izbora za splitskog gradonačelnika, na kojima je Kerum izgubio od HDZ-ova kandidata Andra Krstulovića Opare.

Novo prebrojavanje je zakazano za utorak u 8 sati u Gradskom izbornom povjerenstvu, kojemu će, kako doznaje Hina, nazočiti i sam Kerum kao predlagatelj.

Od izvora bliskog Kerumu se doznaje kako je njegov prigovor Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) usvojilo u smislu ponovnog prebrojavanja nevažećih glasačkih listića u Gradskom izbornom povjerenstvu, pri čemu će HGS-ov promatrač imati pravo samo nadgledati, ne i brojati.  

Ovu informaciju Hina službeno nije uspjela dobiti od ŽIP-a.

Najavili tužbe i prijave

Ranije je Andro Krstulović Opara najavio tužbu protiv Keruma, “zbog uvreda i laži iznesenih tijekom izborne kampanje”.

Istovremeno, Kerum je najavio da će podnijeti kaznene prijave protiv nepoznatih osoba “zbog krađe”, pa čak i tražiti grafološko vještačenje svih 5.451 nevažećih listića.

Andro Krstulović Opara (HDZ) je za Slobodnu Dalmaciju rekao da će tužiti Keruma za duševne boli i uvrede.

“Ostavio sam to za iza izbora upravo da ne bih kontaminirao javnost. Nije lako bilo mojoj obitelji, ženi, djeci… Ni to mu nije bilo dosta, pa je već sljedeći dan optužio mog pretka za ubojstvo, a moje ljude iz kampanje, koji su vrijedno radili, da su mu ukrali izbore”, rekao je Krstulović Opara.

HNS odlučuje o sudbini predsjednika stranke

Dan nakon poraza stranačke kandidatkinje Anke Mrak Taritaš na izborima za gradonačelnika Zagreba, održan je sastanak užeg vodstva njezine Hrvatske narodne stranke (HNS).

Čelnik stranke Ivan Vrdoljak spreman je dati mandat na raspolaganje, jer se posljednjeg dana kampanje pojavila priča o tome kako HNS pregovara s vladajućim HDZ-om o ulasku u vlast na državnoj razini

Zbog toga se unutar HNS-a pojavio zahtjev za ostavkom predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka, o čemu će odlučiti središnja tijela stranke.

Vrdoljak je potvrdio kako je vodio razgovore sa čelnikom HDZ-a, Andrejom Plenkovićem o preslagivanju većine na državnoj razini, iako je prije mjesec dana HNS pokrenuo priču o opozivu Vlade.

Predsjedništvo HNS-a sastaje se u utorak, a središnji stranački odbor u srijedu.

Odlučit će o sudbini predsjednika te stranke, ali i mogućem ulasku u vlast.

Na izborima za gradonačelnika Zagreba, Milan Bandić osvojio je svoj šesti mandat.

Kerum, pak, smatra da je pokraden i ponižen na lokalnim izborima za gradonačelnika Splita u kojima je za manje od dva postotna poena izgubio od Krstulovića Opare.

Krstulović Opara osvojio je 46,19 posto, Kerum 44,30 posto glasova birača, dok je nevažećih bilo 9,46 posto listića.

Sudska bitka

Po Kerumu, to što se dogodilo u Splitu “pogubno je za razvoj demokracije”. Smatra da su “tim činom poniženi svi”.

Navodi i kako je “lako utvrditi radi li se o istoj kemijskoj olovci kojom su zaokruženi jedan i drugi kandidat”, te je poručio da “neće odustati već će ići do Ustavnog suda, pa ako treba čak i u Strasbourg”.

Pravni stručnjaci tvrde da nakon što se uputi prigovor na postupak izbora čeka se odluka Županijskog izbornog povjerenstva, nakon koje postoji mogućnost ulaganja žalbe Ustavnom sudu koji o njoj odluku treba donijeti u zakonskom roku od 48 sati.

Postoji čak mogućnost da Ustavni sud, ukoliko je utvrđeno da su na nekim biračkim mjestima uočeni nesrazmjeri u glasačkim listićama, odluči na njima i ponoviti izbore, ali se to ne bi odnosilo na cijeli grad.

Što se grafološkog vještačenja tiče, pravnici tvrde da se ono ne može tražiti u izbornom nego u kaznenom postupku kojeg onaj tko prigovara mora pokrenuti ili na policiji ili na državnom odvjetništvu što, po posljednjim informacijama, Kerum još nije napravio.

Ostaje na kraju nejasno, kažu pravnici, i što bi se dobilo eventualnim grafološkim vještačenjem glasačkih listića s obzirom na to da se vještači rukopis, a na glasačkim listićima su tek krugovi.

Izvor: Al Jazeera i agencije