Splitski HDZ-ovac pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava

Inicijativa mladih nastoji prikupiti 500 potpisa na peticiju za izvinjenje žrtvama 'Oluje' (Facebook)

Nakon što je splitski HDZ-ovac i bivši gradski vijećnik Hrvoje Marušić na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava iz Zagreba napisao kako ih treba strijeljati, splitska policija pokrenula je kriminalističku istragu.

Marušić je takvu poruku ostavio na objavu o kampanji #ISPRIKA za “Oluju”, vojno-redarstvenu akciju kojom je Hrvatska pod svoju kontrolu vratila okupirana područja i tokom koje je veliki broj Srba napustio državu, te ga je Inicijativa mladih odmah prijavila policiji i Državnom odvjetništvu.

Sporni komentari upućeni su na sadržaje koje Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom više od 500 građana traži od hrvatske Vlade da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Kako je priopćila Inicijativa, Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila napisao komentare “Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat !” i “Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije….. Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!”.

Policija nije otkrila identitet osobe nad kojom se provodi istraživanje.

“Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći”, rekla je Antonela Lolić iz splitske policije.

Od Hrvoja Marušića Hina za sada nije uspjela dobiti komentar u vezi s tim slučajem.

Hrvoje Marušić vlasnik je prve privatne Srednje zubotehničke škole u Splitu, te osnivač Studija stomatologije.

Godine 2002. je na skupštini Hrvatske udruge poslodavaca bio izabran za predsjednika te asocijacije za Dalmaciju.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba izrazila je zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u  Hrvatskoj te zahtijeva hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi, smatraju u Inicijativi, morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

Osim policije i Državnog odvjetništva o svemu su obavijestili i predsjednicu Republike, predsjednika Vlade, pučku pravobraniteljicu i središnji ured HDZ-a.

U međuvremenu se, putem Twittera, oglasio i HDZ.

“Stavovi, što ih je Hrvoje Marušić iznio na svom privatnom Facebook profilu, nisu stavovi HDZ-a. Istovremeno, najoštrije osuđujemo taj i svaki drugi govor mržnje te poziv na bilo kakvo nasilje”, napisali su.

Izvor: Agencije