Splitski umjetnik priveden zbog palestinske zastave

Pretpostavlja se da je palestinska zastava dignuta u znak solidarnosti i kao protest protiv nove izraelske ofanzive (EPA)

U subotu je na vrhu omiške tvrđave skinuta zastava Republike Hrvatske, umjesto koje je nakratko postavljena zastava Palestine, javljaju hrvatski mediji.

Index.hr je javio da je policija zbog skidanja hrvatske zastave privela poznatog splitskog umjetnika Borisa Šituma, koji se odnedavno i politički angažirao te dobio dva vijećnika u splitskom kotaru Trstenik.

Propala su već dva pokušaja da se konstituira kotarska vlast, a na posljednjoj sjednici Šitum je tražio da ga podrže SDP i HDZ, što su ovi glatko odbili, prenosi hrvatski portal Index.

Specijal: Napadi na Gazu

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić je odmah dao nalog komunalnom redaru da skine palestinsku zastavu i vrati hrvatsku.

“Sramota je da se netko igra s hrvatskim barjakom, grbom i državnim simbolima. To je napravila udruga ‘Almissa Open Air’. Imaju nekakav performans. Ima Omišana, ali i ljudi sa strane. Ne znam kakvim su motivima vođeni, ali to je krajnje neprihvatljivo”, kazao je za Index gradonačelnik Kovačić.

Organizatori festivala

‘Almissa Open Air’ je omiško udruženje koje je u subotu i nedjelju organiziralo dvodnevni festival savremene likovne i muzičke umjetnosti. Pretpostavlja se da je palestinska zastava dignuta u znak solidarnosti i protesta protiv nove izraelske ofanzive.

Index prenosi da je policiji trebalo 20 minuta nakon dojave da dođe na lice mjesta i skine palestinsku zastavu. Gradonačelnik Kovačić kazao je da će biti ispisane kazne odgovornima za skidanje državnog stijega.

Index prenosi da je Šitum iza 21 sat pušten nakon razgovora u policiji. Odlučeno je da se umjetnika, ipak, ne prijavi zbog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji za “isticanje zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove” propisuje finansijsku sankciju.

Izvor: Agencije