Spomenik poginulim izbjeglicama u Velesu

Na komemoraciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, UNHCR-a, NGO Legis, mediji i građani (Al Jazeera)

Piše: Jasmin Redžepi

Na Gradskom groblju u Velesu održana je komemoracija za 14 izbjeglica žrtava željezničke nesreće prije godinu dana.

Na komemoraciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, UNHCR-a, NGO Legis, mediji i građani, a inicijator je poznata humanitarka iz Velesa Lenče Zdravkin.

Otkriven je i spomenik žrtvama i zasađeno je četrnaest mladih čempresa.

Na ovaj dan prije godinu dana, voz koji se kretao iz Velesa prema Skoplju pregazio je četrnaestero izbjeglica koje su išle prugom prema sjeveru zemlje. Iako ih je bilo teško identificirati, preživjeli svedoci su potvrdili da se radi o trinaestero Afganistanca i jednom Somalijacu.

Na komemoraciji su lokalni imam i zajednica održali molitvu za duše poginulih.

Ovim povodom, visoki komesar UNHCR-a za Makedoniju Mohamad Arif je izjavio: “Ovi ljudi su napustili svoj dom bježeći od rata i strahujući za svoju bezbjednost, došli u zemlju mira i izgubili svoje živote u njoj. To je tragedija koja se mora izbjeći, a svaka zemlja mora uspostaviti sistem za njihovu bezbjednost. Molim se za njihove duše, ali i za njihove familije koje su u bolu negdje daleko.”

Zajedničko počivalište

Lenče Zdravkin, koja već dvije godine pomaže izbjeglicama na ruti u Makedoniji, kaže: “Osjećala sam dužnost kao majka svih izbjeglica koje su prošle kraj moga doma da im preuredim njihovo zajedničko počivalište i da ih se sjetim.”

Mersiha Smailović iz NVO Legis je izjavila da je ovaj tužni dan prekretnica za sve izbjeglice koje su potom prelazile.

Tada je Legis zvanično tražio da se promijeni zakon o azilu i da se omogući izbjeglicama dostojanstven prijelaz javnim transportom. Vlada je to uzela u obzir i zakon je stupio na snagu 19 juna 2015. godine.

Legis je također omogućio jednoj od porodica žrtava da identifikuju svog sina i da posjete njegov grob prije tri mjeseca.

Ostali identiteti u ovoj masovnoj grobnici su nepoznati.

Izvor: Al Jazeera