Spor arapskih država i Zapada o Jemenu

Vijeće za ljudska prava u Ženevi je u nacrtu rezolucije izrazito osudilo kršenja ljudskih prava i ubijanje civila (Reuters)

Vijeće za ljudska prava u Ženevi priprema se da u naredna dva dana donese rezoluciju o stanju ljudskih prava u Jemenu.

Jedna od klauzula nacrta rezolucije izazvala je neslaganje između arapske grupe i evropskih država, kao i Sjedinjenih Američkih Država.  

Spor se ogleda u zahtjevu Visokog komesara za ljudska prava da se pošalje tim istražitelja kako bi se izvela nezavisna procjena stanja ljudskih prava u Jemenu od septembra 2014. godine (kada su Husi preuzeli kontrolu nad Sanom) kako bi Vijeću podnijeli koncizan usmeni izvještaj.   

Ubijanje civila

Arapska grupa vidi ovaj poziv kao pokušaj vršenja pritiska na jemensku Vladu i snage arapske koalicije, i umjesto toga traži od Visokog komesara za ljudska prava da pruži tehničku pomoć i sarađuje s jemenskom vladom. 

Vijeće je u nacrtu izrazito osudilo kršenja ljudskih prava i ubijanje civila.

U istom kontekstu, bivša jemenska ministrica za ljudska prava Hooria Mashhour kazala je da je stanje ljudskih prava nakon vojnog udara huskih milicija i snaga svrgnutog predsjednika Alija Abdulaha Saleha postalo gore nego što je bilo prije revolucije.

Bivša ministrica je naglasila na konferenciji za novinare u Ženevi na marginama 33. sjednice Vijeća za ljudska prava da se ljudska prava krše u odsustvu bilo kakvog čvrstog službenog stava međunarodnih institucija za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije