Spor o izgradnji Đinđićevog spomenika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Beogradu, 2018. godine, biti otkriven spomenik ubijenom predsjedniku Vlade Zoranu Đinđiću.

Tek što je najavljena, ideja je podijelila vlast i opoziciju. Vučićevi naprednjaci ocjenjuju to kao civilizacijski iskorak, a demokrate kažu da je licemjerno to što Đinđićev spomenik podižu oni koji su ga najviše osporavali.

Bulevar u Novom Beogradu od 2007. godine nosi ime po Zoranu Đinđiću, kao i plato u centru Beograda. A spomen-ploča nalazi se na zgradi u kojoj je premijer živio.

Sada je vrijeme za spomenik, kaže nekadašnji Đinđićev, a danas Vučićev bliski saradnik. Goran Vesić kaže da je otkrivanje spomenika znak da Srbija postaje normalno društvo u kojem se poštuju prave vrijednosti.

„Zaista smatram da je Zoran Đinđić svojim delom i načinom na koji je ubijen zaslužio da ima spomenik u Beogradu. Zoran Đinđić ne pripada demokratskoj stranci samo, on pripada čitavoj Srbiji i srpskom društvu, pa naravno i demokratskoj stranci, ali je on ubijen kao premijer“, rekao je Goran Vesić, menadžer grada Beograda.

Ali Đinđićeve demokrate, čiji je bio predsjednik, kažu da podizanjem spomenika neće biti zaboravljeni napadi koje su na njega izvršili politički protivnici.  

„Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Ðinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema s nogom”, poručio je Tomislav Nikolić u arhivskom snimku.

„I svi oni koji su prelepljivali bulevar Zorana Đinđića bulevarom Ratka Mladića, konkretno Aleksadar Vučić, oni koji su najavljivali smrt Zorana Đinđića poput Tomislava Nikolića, danas pozivaju i govore da su oni ti koji su se prvi setili da podignu spomenik Zoranu Đinđiću. To krši osnovne moralne principe postulate i sve ono što su ti ljudi radili Zoranu Đinđiću dok je bio živ“, kazao je Balša Božović iz Demokratske stranke Srbije.

Prošlost se ne zaboravlja

Prošlost se ne zaboravlja, a budućnost ne diskredituje postupke u prošlosti, poručuje potpredsjednik u Đinđićevoj vladi.

„On je promenio politiku lepo, ja nemam ništa protiv, ali mi se ne možemo praviti da ne postoji prošlost i da u toj prošlosti vi ne možete nešto da uradite što vam više ne daje moralno pravo da se bavite Zoranom Đinđićem. Meni je bilo vrlo gadno i kada je on govorio o njemu davao političke ocene, ali ajde preko toga smo prešli on ne može lično biti predlagač ovakvog spomenika“, navodi Žarko Korać, potpredsjednik Vlade Srbije od 2001-2004.

Odlukom Skupštine grada Beograda, spomenik, ime ulice ili trga može se dodijeliti ličnosti tri godine nakon smrti. Zoran Đinđić je ubijen 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

„Kada je isteklo te tri godine Demokratska stranka je imala priliku da podigne spomenik, to znači i Boris Tadić i Dragan Đilas i Mirko Cvetković i svi oni koji su na neki način bili na vlasti. Ni 2006, 2007. ni 2008. sve do 2013. nisu se setili ne samo da podignu spomenik nego da bilo šta urade da obeleže lik i delo Zorana Đinđića“, rekao je Goran Vesić, menadžer grada Beograda.

Inače, ovo je drugi put da se Demokratska i Srpska napredna stranka ne slažu oko otkrivanja spomenika.

Početkom marta Vučić je otkrio spomenik piscu i jednom od osnivača Demokratske stranke Borislavu Pekiću, što je iz DS-a ocijenjeno kao skandal, ali je to podržala Pekićeva supruga. Otkrivanje spomenika Zoranu Đinđiću najavljeno je za 12. mart 2018. godine na 15-godišnjicu atentata.

Izvor: Al Jazeera