Spor o Ljubljanskoj banci uslov ratifikaciji

Da bi Hrvatska postala 28. članica Evropske unije, pristupni ugovor treba ratificirati još sedam država članica. Slovenija je odlučila to učiniti tek kada hrvatska vlada povuče ovlaštenja koja je dala dvjema bankama za tužbe povodom prenijete štednje Ljubljanske banke.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Al Jazeeru je kazala da to neće učiniti.

Željezna ograda zbog demonstracija povremena je slika ispred slovenskog parlamenta, dok je politička ograda, kada je riječ o ratifikaciji hrvatskog ugovora u toj zgradi, posljednjih mjeseci je stalna.

Odlukom vanjskopolitičkog odbora Slovenije, ugovor je u ovoj državi „na čekanju“ dok se s Hrvatskom ne riješi problem Ljubljanske banke. Zastupnik vladajuće Slovenske pučke stranke Franc Pušnik misli da je prenesena štednja sukcesijski problem.

„Republika Slovenija dala je saglasnost pri otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Pri zatvaranju nije bilo govora da bi Hrvatska tužila Sloveniju zbog Ljubljanske banke. To je prije svega neodgovorno, nepošteno i nekorektno i to nisu dobrosusjedski odnosi“, smatra Pušnik.

Stav Socijaldemokrata

Za slovensku opozicijsku stranku Socijaldemokrate, dobrosusjedske odnose narušava Slovenija, a za vođu zastupnika te stranke u Državnom zboru Janka Vebera Ljubljanska banka nema veze s pristupnim ugovorom.

„Moje je mišljenje, a to je i stav Socijaldemokrata, da Slovenija ne smije biti među posljednjim državama koje će ratificirati hrvatski ugovor. Vjerujem da ćemo kao stranka pridonijeti da se to ne dogodi“, istakao je.

Od 27 članica EU, 20 ih je dosad ratificiralo ugovor dok Velika Britanija, Belgija, Danska, Francuska, Holandija, Njemačka i Slovenija to još nisu učinile.

Novinar Dela Rok Kajzer podsjeća da problem prenesene štednje pokušavaju riješiti financijski stručnjaci, imenovani od obje vlade.

„Izaslanici neće ništa riješiti, ja tu vidim jedan pomak da se to riješi kroz problem sukcesije“, kazao je.

Novinarka Al Jazeere Ivana Brkić, koja se javila iz Ljubljane, kaže kako „slovenski političari na vlasti tvrde da Hrvatska samu sebe blokira“.

„U Hrvatskoj misle drukčije i sve ih to kažu podsjeća na prvu slovensku blokadu o graničnom pitanju“, dodaje Brkić.

Oprezna Pusić

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Pusić oprezno govori na ovu temu. Vjeruje da stručnjaci Franc Arhar i Zdravko Rogić, koji se ponovo sastaju u januaru, mogu naći rješenje za Ljubljansku banku.

U tom slučaju, kaže Pusić, tužbe će postati bespredmetne.

„Ako mi nemamo neko alternativno rješenje i ako se povuku ovlasti, mi smo automatski izgubili ono što je sad i Europski sud za ljudska prava prepoznao kao odgovornost Ljubljanske banke, dakle automatski smo izgubili šansu zato što bi predmeti otišli u zastaru“, kazala je ministrica.

Iako sadašnji status quo ne ulijeva optimizam, Pusić vjeruje da će slovenski parlament na vrijeme ratificirati hrvatski ugovor.

„Ja nemam nikakve dvojbe da će Slovenija naš ugovor ratificirati.“

No, vrijeme curi i za ratifikaciju je ostalo još šest mjeseci.

Izvor: Al Jazeera