Spor S. Arabije i Irana zbog hapšenja na brodu

Iran će održati godišnju vojnu paradu u trenutku pojačanih tenzija u odnosima Washingtona i Teherana (AP)

Saudijska mornarica je zarobila tri člana Iranske revolucionarne garde s broda koji se približio naftnoj platformi u posjedu Kraljevine, saopćilo je Ministarstvo informiranja Saudijske Arabije, dok Iran negira da se radi o pripadnicima Garde.

To će dodatno opteretiti odnose dvije zemlje koje se međusobno optužuju da podrivaju regionalnu sigurnost te su na suprotnim stranama u sukobima u Siriji, Jemenu i Iraku.

“Riječ je o jednom od tri plovila koja su presretnuta. Na njemu su pronađena tri člana posade i zarobljena. Druga dva plovila su pobjegla. Uhvaćena su tri člana Revolucionarne garde i njih će saslušati relevantne institucije vlasti”, navedeno je u saopćenju, prenosi Hina.

Iran: Uhapšeni su ribari

Saudijska Arabija tvrdi da je brod nosio eksploziv te da je planiran “teroristički napad” u saudijskim teritorijalnim vodama u Perzijskom zaljevu.

Iran je negirao da su trojicu pripadnika elitne Revolucionarne garde te zemlje u čamcu prepunom eksploziva uhapsile vlasti Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Šef odsjeka za pogranične poslove u iranskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Majid Agababaye kazao je da su trojica uhapšenih ribari iz južne iračke luke Bushehr.

“Ne postoji dokaz da su oni vojna lica”, rekao je Agababaye, a prenijela agencija ILNA.

Iranska agencija Tasnim objavila je da su saudijski graničari pucali na iranski ribarski brod koji je skrenuo s kursa te ubili jednog ribara.

Izvor: Agencije