Sporan izbor novih članova CIK-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) dobila je nove članove.

Opozicija tvrdi da je vlast ovim imenovanjem prekršila dva zakona, što parlamentarna većina demantira.

Jedna od odluka koju je CIK donio u novom sastavu je i odluka o odbacivanju zahtjeva za ponavljanje izbora u Srebrenici.

No, opozicija smatra da odluke koje donosi novi sastav CIK-a nisu legalne, jer novi članovi nisu legalno izabrani.

“Naravno da je prekršen Izborni zakon, jer je on potpuno jasan u svojim odredbama da se ne može ništa mijenjati u toku izbornog procesa”, kaže zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

“A izborni proces, koliko znamo, za lokalne izbore nije završen. Ide od dana proglašenja Lokalnih izbora do potpunog proglašenja svih žalbenih postupaka. “

Izbor srpskog člana CIK-a

Almir Terzić, novinar koji 10 godina prati rad Parlamenta, smatra da je ovo tijelo, birajući nove članove, prekršilo i uobičajenu proceduru izbora – lista za srpskog člana CIK-a naknadno je korigirana, da bi potom sa nje bio izabran trećeplasirani kandidat.

Terzić ističe da se nije glasalo ni za prvorangiranog, ni za drugorangiranog kandidata.

“Mislim da su time ozbiljno povrijeđena prava i prvog i drugog kandidata, s obzirom da je u postupku trebalo primijeniti princip koji je do sada Parlamentarna skupština radila.”

Terzić je u svojim tekstovima upozoravo i da se članovi CIK-a biraju po političkoj osnovi, što je također u suprotnosti s Izbornim zakonom.

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona donesena je Odluka o usklađivanju ovog zakona s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, zako da se sada praktično krše dva zakona koja traže da sastav članova CIK-a bude u omjeru 40 posto, javila je iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

“Predlagateljica, zastupnica Ismeta Dervoz, inače i dopredsjedateljica Komisije za jednakopravnost spolova, prilikom izjašnjavanja za izbor članova CIK-a glasala je, iako je znala da među tri ponuđena kandidata nema nijedna žena”, kaže Terzić.

Dervoz kaže da se pitanje ravnopravnosti spolova krši otkad postoji CIK. Kako kaže, glasala je za muškarce jer su žene s lista bile najslabije rangirane.

“Ako je žena sedmoplasirana s četiri puta manje bodova nego onaj ko je prvi na listi, onda nemate uporište”, rekla je Dervoz.

Za Dervoz je otvaranje priče o kršenju Izbornog zakona samo pokušaj opstruiranja rada nove parlamentarne većine.

“Kad god napravimo jedan korak unaprijed, pokušava nas se vratiti dva unazad”, smatra ona.

Opozicija upozorava da se naprijed mora kretati u okvirima zakona.
“Ako Parlament kao zakonodovac krši zakone, onda možete pretpostaviti kako će se ponašati oni na koje se ti zakoni odnose”, kaže Mehmedović.

Kako je kazala Kurić, Al Jazeera je tražila stav CIK-a, no oni su bez komentara.

Odluke Parlamenta može odobriti Sud BiH, a žalbu bi u tom slučaju trebali podnijeti članovi Parlamenta, ili interesne strane.

Izvor: Al Jazeera