Sporazum BiH i Albanije o lakšem putovanju

Igro Crnadak i Dimir Bushati potpisali su izmjene sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana dvije zemlje (Anadolija)

Ministri vanjskih poslova Bosne i  Hercegovine i Albanije, Igor Crnadak i Ditmir Bushati, potpisali su u četvrtak međudržavni sporazum o izmjenama sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana ovih država, koji predviđa lakši prelazak granice uz predočenje bilo kojeg važećeg identifikacijskog dokumenta.

Crnadak je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka u Tirani ukazao na važnost predstojeće regionalne konferencije u Beču, rekavši kako i Bosna i Hercegovina i Albanija imaju velika očekivanja od tog sastanka, posebno u smislu verifikacije ranije dogovorenih projekata iz oblasti infrastrukture.

“Ponekad imamo poteškoća objasniti građanima šta to pozitivno donose regionalni sastanci i na njima dogovoreni projekti. Zato rezultat predstojećeg sastanka mora da donese nešto vidljivo, što će biti moguće povezati sa svim građanima”, rekao je Crnadak, prenosi Anadolija.

Procvat turizma

Šef bh. diplomatije je kazao kako unapređivanje političkih veza dviju država treba biti praćeno jačanjem ekonomske saradnje i “to je nešto na čemu dvije vlade trebaju zajednički raditi”.

On je istakao kako je u Tirani potpisan veoma značajan međudržavni sporazum, koji će imati pozitivan efekt kako na živote građana, tako i na privrednu saradnju.

“Prvi očekivani efekat je procvat turizma. Očekujemo više bh. građana na vašoj obali i više Albanaca na našim lijepim planinama naredne zime”, rekao je Crnadak.

Među temama razgovora na sastanku s Bushatijem bilo je i članstvo Bosni i Hercegovini u NATO-u, a kako je rekao Crnadak, “u Bosni i Hercegovini imamo konsenzus o saradnji s NATO-om, koju ćemo intenzivirati, ali nemamo konsenzus o konačnoj odluci u vezi sa tim pitanjem”.

Očekuju se novi sporazumi

“Smatram da u tom smislu ne bi trebalo da bude pritisaka sa strane, da je politika u dva smjera jako dobra i zahvalan sam zbog činjenice da to današnji sagovornik poštuje”, istakao je Crnadak i najavio potpisivanje još nekoliko sporazuma između Bosne i Hercegovine i Albanije u narednim mjesecima.

Govoreći o pitanju u vezi s eventualnim priznanjem nezavisnosti Kosova, Crnadak je rekao kako se to neće dogoditi za vrijeme mandata sadašnjeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer “trenutno nemamo konsenzus o tom pitanju i do kraja mandata se to neće promijeniti”.

“Ali, to ne znači da nećemo raditi na intenziviranju ekonomske saradnje i Vijeće ministara će biti posvećeno uvođenju određenih olakšica prilikom putovanja na Kosovo iz Bosne i Hercegovine i suprotno”, dodao je.

Izvor: Agencije