Sporazum EU-a i SAD-a o razmjeni podataka

Prethodni sporazum Europski sud pravde proglasio nelegalnim na temelju neadekvatne zaštite podataka Europljana (Getty Images)

Europska komisija i Sjedinjene Američke Države postigle su u utorak novi transatlanski sporazum o razmjeni podataka, nakon što je Europski sud pravde poništio prethodni jer nije uspio zaštititi korisnike interneta od američke špijunaže, izvijestili su neimenovani izvori iz EU-a.

“Europska komisija i SAD su postigli politički dogovor o obnovljenom i sigurnom okviru za transatlansku razmjenu podataka” koji će zamijeniti prethodni sporazum “Safe Harbor” (Sigurna luka), priopćili su isti izvori, prenosi Tanjug agenciju France press.

“Prvi put, SAD su dale obvezujuća jamstva EU-u da će pristup državnih organa zaduženih za provođenje zakona i nacionalnu sigurnost biti predmet jasnih ograničenja, zaštite i mehanizama nadzora”, tvrde izvori.

Neadekvatna zaštita podataka

Građani EU-a će, prema njihovoj ocjeni, prvi put imati koristi od popravljanja mehanizama u ovom području.

Europski sud pravde je u listopadu prošle godine donio presudu koja je nanijela žestok udarac kontroverznom sporazumu “Sigurna luka” o razmjeni podataka između EU-a i SAD-a, proglasivši ga nevažećim.

Tom presudom, europski sud je odbacio petnaestogodišnji ugovor i proglasio ga nelegalnim na temelju neadekvatne zaštite podataka Europljana koji su preneseni u SAD.

Izvor: Agencije