Sporazum Kine i Vatikana stavit će 12 miliona vjernika u kavez

Zen je rekao da se Vatikan prodao kineskom totalitarnom režimu (EPA)

Katolički kardinal iz Hong Konga optužio je u petak Vatikan da se u približavanju Kini ponaša “nelojalno”, upozorivši da će “takva politika dovesti gotovo 12 miliona vjernika u položaj ptice u kavezu pod kontrolom Komunističke stranke”.

Govoreći otvoreno, kardinal Joseph Zen također je izrazio veliku zadršku prema dogovoru koji će, navodno, omogućiti papi odlučujuću ulogu u imenovanju biskupa. To je, naime, ključni dio nedavno postignutog okvirnog sporazuma o vrlo vrućem pitanju ko će ubuduće imenovati nove kineske biskupe. Prema Reutersu, taj historijski sporazum mogao bi biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci i pokazati se kao prekretnica u odnosima Kine i Vatikana.

Kina je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom 1951. i kasnije uspostavila paralelnu, državnu katoličku crkvu. Peking imenuje biskupe te crkve, što je inače papinski prerogativ. 

“Vlada Kine tvrdi da će posljednju riječ u imenovanju biskupa imati sveti otac. Zvuči sjajno. Ali to je samo varka. I dalje ćemo biti kao ptica u kavezu, ali će sada kavez biti veći. Nije to lako. Morat ćemo se boriti za svaki centimetar proširenja tog kaveza”, kazao je Zen.

Vatikan ima odnose s Tajvanom

“Oni neće napraviti dobar izbor za Crkvu (…) Naravno da biraju one koji su im po volji, dakle, one koji se uvijek pokoravaju Vladi. Kako bi onda sveti otac mogao odobriti jedan takav izbor? Dobro, može staviti veto. Ali koliko puta?”, kazao je Zen. On je oštro kritikovao Vatikan što je prisilio dva protivrežimska biskupa da ustuknu i prepuste mjesta “nelegitimnim” biskupima u cilju postizanja okvirnog sporazuma s Pekingom.

Prema njegovim riječima, Vatikan se “prodao kineskom totalitarnom režimu”. 

Vatikan tvrdi da Zen širi “smetenost i kontroverzu”.

Jedan od razloga napetosti s Kinom jest i činjenica da Vatikan održava službene odnose s Tajvanom, za koji Peking smatra da je dio Kine. Vatikan je jedini preostali saveznik Tajvana na evropskom tlu.

Izvor iz Vatikana koji je razgovarao s Reutersom odbacuje takve navode. “To nije sjajan sporazum, ali ko zna kakva će biti situacija u Kini za deset ili 20 godina? Mogla bi biti i gora”, rekao je. 

Izvor: Agencije