Oglasi

Sporazum o novom propisu za bezvizni režim

EU i EP postigli sporazum o propisu koji sadrži odredbu koja omogućava da se privremeno uvedu vize u slučaju zloupotreba.
Novi propis bi mogao stupiti na snagu početkom 2013. godineReuters - Arhiva

Evropska unija (EU) će moći privremeno uvesti viznu obavezu za Srbiju i još četiri balkanske zemlje kako bi se borila protiv prekomjernih zahtjeva za azil njihovih državljana, izjavilo je u srijedu nekoliko diplomatskih izvora, prenosi Fena.

Postignut je sporazum s Evropskim parlamentom (EP) o propisu koji sadrži odredbu koja omogućava da se privremeno uvedu vize u slučaju zloupotreba, doznaje se iz kiparskog predsjedništva EU-a.

Ovaj propis bi mogao stupiti na snagu početkom 2013. godine, precizirao je jedan diplomatski izvor.

Propis se posebno odnosi na balkanske zemlje, ali će imati i općenitiji učinak. Moći će se pozivati na njega i kad su u pitanju zemlje koje uživaju vizno izuzeće za svoje državljane, dodao je izvor.

Šest zemalja EU-a, Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Holandija, zatražile su mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, protestirajući protiv povećanog broja neosnovanih zahtjeva za azil državljana ovih zemalja.

Složena procedura

Ova situacija traje od kako je 2010. godine ukinuta vizna obaveza za državljane ovih pet zemalja.

"Većina predatih zahtjeva za azil su neosnovani i nanose štetu, jer preopterećuju službe za ispitivanje zahtjeva u državama koje su se žalile", navodi Evropska komisija (EK).

U srijedu je pronađen kompromis između ovih država i EP-a, koji bi trebao omogućiti skoro usvajanje propisa.

Njegovo provođenje će, međutim, imati složeniju proceduru.

EK treba konstatirati kada se radi o zloupotrebi i zatim predložiti šestomjesečno ukidanje viznog izuzeća koje je dato ovim zemljama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.