Sporazum o smanjenju štetnih plinova

Lideri EU također postigli dogovor o tome da povećaju upotrebu obnovljivih izvora energije za 27 posto (EPA)

Lideri EU postigli su historijski sporazum o klimatskim promjenama u okviru kojeg su se obavezali, između ostalog, da će do 2030. godine smanjiti za 40 posto emisiju štetnih plinova koji izazivaju efekt staklene bašte.

To je saopštio predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, javio je AFP.

“Najzad smo dogovorili izuzetno ambiciozan i efikasan plan o smanjenju emisije gasova koji utiču na klimatske promjene”, naveo je on.

Van Rompuy je dodao da su lideri EU također postigli dogovor o tome da povećaju upotrebu obnovljivih izvora energije za 27 posto.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da će sporazum poslati jasnu poruku zemljama poput Kine i SAD-a uoči razgovora u Parizu iduće godine da prihvate globalne pravno obavezujuće emisije stakleničkih plinova.

Hollande, koji je bio domaćin pregovora, rekao je da ovo “konačan i definitivni” sporazum. Bilo je bitno postići sporazum prije međunarodnih klimatskih pregovora, rekao je on.

Poboljšanje povezanosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također istakla da će zahvaljujući ovom sporazumu EU zadržati ulogu važnog igrača na međunarodnoj sceni.

Ona je rekla da je povećanje obnovljivih izvora energije za 27 posto osobito važno za Njemačku i da one države članice, koje žele učiniti više, mogu to učiniti u skladu s ovim sporazumom.

“Njemačka neće imati problema s ovim. Već smo postavili strože nacionalne ciljeve”, rekla je ona.

Čelnici EU-a obećali su da će raditi na poboljšanju energetske povezanosti kako bi se poboljšao protok energenata između zemalja članica.

Kako je prenio AP, paket mjera za zaštitu klime i životne sredine usvojen je nakon dugotrajnih pregovora na sastanku u Briselu.

Izvor: Agencije