Sporazum s Makedonijom pred grčkim parlamentom

Prespanski sporazum ulazi u ponedjeljak u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu, prenosi ANA-MPA.

Odbor za nacionalnu obranu i vanjske poslove u grčkom parlamentu poslijepodne će analizirati prijedlog zakona o ratifikaciji i stupanju na snagu Sporazuma iz Prespe.

Predsjednik grčkog parlamenta Nikos Voutsis prethodno će održati sastanak s potpredsjednicima parlamenta, kako bi se odredila zastupnička procedura, odnosno koliko sastanaka će održati Odbor i kada će biti zakazana plenarna sjednica.

Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe prošle subote je bio dostavljen grčkom parlamentu, a očekuje se da bude izglasan u petak.

Tri članka Nacrta zakona

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo vanjskih poslova, naslovljen “Ratifikacija konačnog sporazuma o rješavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Saveta bezbednosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu”, sadrži tri članka.

Prvi članak je Prespanski sporazum u cijelosti, drugi se odnosi na podizanje razine Ureda za veze u Skoplju u veleposlanstvo i Ureda za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat.

Treći članak objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona iz 18. siječnja 2019. godine, potpisan je od grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i ministara u njegovoj Vladi.

Makedonski parlament izglasao je ranije izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.  

Zaev pozvao na ratifikaciju

Prema grčkom Ustavu, sporazum iz Prespe ne mora biti izglasan od većine zastupnika kako bi stupio na snagu, ali kao što je ranije objasnio Voutsis, sporazum bi trebao biti izglasan od 151 od 300 zastupnika grčkog parlamenta zbog dobrobiti zemlje te da se pokaže da takva većina postoji, prenijele su ranije agencije.

U suprotnom, kako je istakao Voutsis, postojala bi različita tumačenja sporazuma.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

Makedonski premijer Zoran Zaev u subotu je pozvao, kako je rekao, svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Agencije