Sporazum stranaka o novom premijeru Tunisa

Hussein Abbassi, vođa UGTT-a, potvrdio je kako je došlo do dogovora nakon nekoliko sedmica pregovora (AFP)

Vladajuća i opozicione partije u Tunisu dogovorile su imenovanje novog premijera koji će voditi privremenu administraciju do izbora, okončavši krizu koja je u ovoj afričkoj državi trajala mjesecima.

Dogovor o novom šefu Vlade oslobađa put aktuelnoj administraciji da tokom ovog mjeseca odstupi sa vlasti i završi napetost koja je prijetila tuniskoj tranziciji ka demokratiji tri godine nakon ustanka u Arapskom proljeću.

Prema ranijem dogovoru kojem je posredovao Generalni radnički sindikat Tunisa (UGTT), umjerena islamistička stranka Ennahda je pristala odstupiti sa vlasti kada sve strane dogovore sastav privremenog kabineta, ugovore novi Ustav i odrede datum izbora.

Potencijalni kandidati

Hussein Abbassi, lider UGTT-a, potvrdio je kako je došlo do dogovora nakon nekoliko sedmica pregovora, te da će se više detalja znati kasnije u petak.

Politički čelnici nisu dali više detalja, no na listi potencijalnih kandidata za vodeće mjesto tehnokratskog, nepolitičkog kabineta dominiraju imena bivših ministara finansija i šefova Centralne banke.

Tunisia Times javlja kako je Abbassi rekao da će saopćiti ime novog premijera 14. decembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije