Sporna izjava Gašparoviča o RS-u i BiH

Slovački predsjednik je kazao da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“. (Srna)

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je u srijedu poziv ambasadoru Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak, nakon izjava slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjaluci.

Gašparovič je uporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sa Slovačkom i Češkom.

Inače, Slovačka i Češka mirno su se razlišle iz zajedničke države i danas su samostalne zemlje.

Traženje konsenzusa  

Osvrćući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom govorio „o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“, prenosi Anadolija.
 
„Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam i Zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju  i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.
 
Na dva puta ponovljena pitanja novinara da pojasni svoju izjavu, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“.
 
Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke, te izrazili spremnost da tome daju svoj puni doprinos.
 
Izvori: Al Jazeera i agencije