Sporne tačke tursko-izraelskih odnosa

Najvažniju dio sporazuma predstavlja početak pregovora o izgradnji plinovoda od Izraela do Turske (Al Jazeera)

Piše: Wadih Awawdeh

HAIFA – Nakon pet godina prekida odnosa, Izrael i Turska pristali su stvari vratiti u normalno stanje, nakon što su se dogovorili oko  memoranduma o razumijevanju, koji obuhvata većinu spornih tačaka, prema izraelskim izvorima, dok se i dalje nameću pitanja o sudbini blokade Gaze, budući da je Ankara zahtijevala njeno okončanje.

Kao što nalaže memorandum o razumijevanju, izraelski izvori navode da će Izrael uspostaviti kompenzacijski fond za žrtve napada na turski brod “Mavi Marmaru” u iznosu od 20 miliona dolara, dok će Ankara, s druge strane, zabraniti aktivnosti vojnog krila islamskog pokreta Hamas na svojoj teritoriji.

Iako je već dobro poznat Turski zahtjev o deblokadi Pojasa Gaze i dalje sporna tačka između dvije strane, izraelski Kanal 10 je objavio, prema lokalnim izvorima, da postoje različiti prijedlozi za rješavanje problema političke blokade Gaze, koja je nametnuta 2007. godine.

Kanal 10 pojašnjava da su se obje strane složile u vezi nekoliko tačaka, poput novčane kompenzacije Turcima, potpunoj obnovi diplomatskih odnosa te donošenja zakona u turskom Parlamentu kojim će se ukinuti tužbe protiv izraelskih oficira i vojnika, pored obećanja Turske da će protjerati lidera Hamasa Saleha al-Arouria iz Istanbula i ograničiti aktivnosti ovog pokreta u toj zemlji.

Nakon toga, dvije zemlje će, na osnovu sporazuma, ispitati mogućnost saradnje u oblasti prirodnog gasa te njegove kupovine od Izraela, koji bi se plinovodima preko turske teritorije isporučivao također i u Evropu.

Značaj uvoza gasa

Izraelski ministar energetike Yuval Htainc pozdravio je memorandum o razumijevanju te smatra da je otkrivanje gasa od Izraela uvelike doprinijelo približavanju Tel Aviva i Ankare, koja pokazuje veliki interes za njegov uvoz.

Nachman Shai (Cionistička unija), član Knesseta i član Odbora za vanjske poslove i sigurnost Parlamenta, smatra da postoji velika vjerovatnoća da će Turska i Izrael uskoro u potpunosti obnoviti svoje pune diplomatske odnose.

No Shai, u odgovoru na pitanje Al Jazeere, naglašava da su velike promjene koje su se desile na Bliskom istoku nagnale Tursku i Izrael na razumijevanje, pored zajedničkog interesa koje obje države vide u prirodnom gasu, dodavši da, “što se tiče pitanja Gaze, očekujem da će se postići sporazum o veoma važnom paketu olakšica za Gazu, umjesto da se odmah pristupi njenoj deblokadi”.

U skladu s tim, Shai se slaže s izraelskim političkim zvaničnikom koji je naglasio da je Turski zahtjev za deblokadu Gaze najproblematičniji za Izrael u smislu da predstavlja ključnu tačku neslaganja između te dvije države.

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je za izraelski vojni radio da Izrael ne namjerava ukinuti pomorsku blokadu Pojasa Gaze, zbog čega Izrael razmatra mogućnost da se Turska zadovolji drugim koracima u cilju olakšavanja blokade.

Bivši izraelski ambasador u Ankari Alon Liel nije bio iznenađen dogovorom postignutim s Turskom u vezi s brodom “Mavi Marmara” nakon prethodno upućenog izvinjenja, smatra da u sporazumu vjerovatno postoje i stavke koje ne otkrivaju jasno budućnost blokade Pojasa Gaze, te je rekao da pokret Hamas vrši pritiske na Ankaru “kako bi je naveo da ponovo preispita razmjere i težinu te opsade.”

Odgovarajući na pitanje Al Jazeere, Liel kaže da najsloženiju, najvažniju i iznenađujuću, čak i dramatičnu stvar u ovim otvorenim sporazumima predstavlja početak pregovora o izgradnji plinovoda od Izraela do Turske.

Strateški značaj

Naglašava da su dvije države u potrebi da sklope sporazum o plinu nakon što se veza između Rusije i Turske pogoršala, odakle im dolazi 60 posto uvezenoga plina, te potrebe Izraela da iznađe neophodno rješenje za ispuštanje velikih količina gasa koje su otkrivene u moru.

Stoga Liel smatra da postoji velika vjerovatnoća da će Izrael i Turska ažurno nastaviti svoje pregovore, kojim će se stvari vratiti na svoje mjesto na temelju stvarnih i zajedničkih političkih i ekonomskih interesa.

Nasuprot tome, bivši ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman upozorio je da će sporazum s Turskom nanijeti političku štetu Izraelu, opisujući ga kao oportunistički i netaktičan.

Liberman se, također, pribojava da će sporazum s Turskom narušiti veze Izraela s Rusijom, Grčkom, Kiprom i Egiptom, dodavši na svom Facebook profilu da je “teško zamisliti [turskog predsjednika Recepa Tayyipa] Erdogana kako se odriče svojih zahtjeva vezano za Gazu, a svaki prostor dat Turskoj u ovim pitanjima bit će na račun Egipta.”

Međutim, bivši izraelski ministar Yossi Beilin podržava sporazum te je izjavio za Al Jazeeru da je Turska velika država s muslimanskom populacijom, članica NATO-a i da “s Turskom imamo zajedničke neprijatelje, što sporazumu daje strateški značaj”.

Izvor: Al Jazeera