Sporno pola miliona Volkswagenovih automobila

Od 2008. godine je VW u SAD-u prodao više od 482.000 putničkih automobila s dizelskim motorom (AP)

Američke vlasti naredile su njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu da povuče sa tržišta blizu 500.000 vozila u kojima je postavljen sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja, odnosno nivoe emisije štetnih gasova.

Zahvaljujući tom uređaju, vozila mogu proizvesti i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno.

Američka Agencija za zaštitu okoline optužila je njemačkog proizvođača automobila da je instalirao takozvani poremećajni uređaj (defeat device), odnosno program koji značajno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

“U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije”, rekla je Cynthia Giles iz EPA-e.

Ona je dodala da VW za to mora snositi odgovornost.

“Volkswagen prikriva činjenice od EPA-e, države Kalifornije i potrošača. Nismo tako nešto očekivali od Volkswagena”, kazla je Giles.

Opasnost po zdravlje

Istakla je kako je upotreba poremećajnih uređaja u automobilima, da bi se izbjegli važeći standardi čistog zraka, nezakonita i predstavlja opasnost po javno zdravlje.

Iz EPA-e navode kako je VW koristio ovaj softver kod modela Volkswagena i Audija s četverocilindarskim dizelskim motorom proizvedenih od 2009. do ove godine.

Od 2008. godine je VW u Sjedinjenim Američkim Državama prodao više od 482.000 putničkih automobila s dizelskim motorom, a najviše su prodavani modeli Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.

Iz Volkswagena navode u saopćenju kako sarađuju s američkim istražiteljima.

Prošle godine Honda je pristala potrošiti 276 miliona dolara, a Ford 7,8 miliona dolara na ime sporazuma s EPA-om oko “poremećajnih uređaja” u vozilima napravljenim od 1990-ih godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije