Sport u 2016: Chapecoense, Rio, Ali, Nole…

Brazil je prvo slavio Olimpijske i Paraolimpijske igre, a potom tugovao za nogometašima Chapecoensea (AP)

Tragedija nogometaša brazilskog kluba Chapecoense i Ljetne olimpijske igre u Riju obilježili su godinu koja je na izmaku.

Posljednjih dana novembra, u planinskom području kod kolumbijskog grada Medellina, pao je avion u kojem su se nalazili igrači Chapecoensea, stručni štab, novinari i gosti. Oni su putovali na prvu utakmicu finala Južnoameričkog kupa protiv domaćeg Atletico Nacionala.

Poginulo je 19 igrača, samo tri su preživjela. Kolumbijci su tražili da se “Chape” proglase pobjednicima takmičenja bez igranja utakmica i to je usvojeno, brojni igrači ponudili su se da besplatno igraju za brazilske “Velike zelene”, klubovi im nude nogometaše na posudbu…

Pad Đokovića

U ovoj godini dogodio se i pad Novaka Đokovića s prvog mjesta liste najboljih svjetskih tenisera iako je i u 2016. ušao furiozno.

U Dohi je došao do 60. titule u karijeri, potom je oborio (vlastiti) ATP-rekord s najviše bodova na listi – 16.790. Nole je u januaru došao do šeste titule na Australian Openu. Brzo se oporavio od infekcije oka i po peti put osvojio Indian Wells. Tada je na listi bila situacija da drugi i treći igrač svijeta (Andy Murray i Roger Federer) skupa nemaju bodova kao Đoković.

Nastavio je s pobjedama u Miamiju i Madridu da bi izgubio u Rimu od Murraya. Đoković se ponovo oporavio i slavio na “Roland Garrosu” i tako postao prvi čovjek koji drži titule na sva četiri Grand Slam turnira, pa su ga prozvali “Nole Slam”.

Međutim, na Wimbledonu je došlo do kraja njegove serije pobjeda – u trećem kolu eliminirao ga je Sam Querrey u četiri seta. Na Olimpijskim igrama u Riju eliminiran je već u prvom kolu, što mu se nije desilo od Brisbanea 2009. godine.

Nakon poraza u finalu US Opena, a potom u nešto ranijim fazama turnira u Šangaju i Parizu, ostao je bez prvog mjesta na ATP-listi, na koje je “zasjeo” Murray.

Neki smatraju da se ovaj klub, koji je ranije bio prava priča o sportskom uspjehu, napornom radu kako bi se došlo do vrha, neće nikada u potpunosti oporaviti, poput italijanskog Torina, koji je slična nesreća zadesila sredinom prošlog stoljeća, dok drugi priželjkuju novu priču o feniksu koji se diže iz pepela kao Manchester United nakon Muenchena.

Korupcija, zagađenost

Brazilski velegrad Rio de Janeiro od 5. do 21. augusta ugostio je najbolje sportiste svijeta na Ljetnim olimpijskim igrama, koje su, opet, imale dosta nesportskoga oko sebe.

Virus Zika harao je Južnom Amerikom, protesti zbog korupcije i neimaštine potresali su Brazil, a poseban aspekt bila je sigurnost zbog prijetnji raznih oružanih grupa, poput Islamske države Irak i Levant (ISIL). Bilo je priča i o zagađenosti zraka i vodenih površina, a sportski svijet potresla je i priča o raširenom dopingu među ruskim sportistima, zbog koje mnogi sportisti iz najveće države svijeta nisu nastupili u Brazilu.

U Rio je stiglo više od 11.000 sportistica i sportista iz 205 država članica Međunarodnog olimpijskog komiteta. Prvi put zavihorila se zastava Kosova, kao i Južnog Sudana i Izbjegličkog olimpijskog tima.

Rio je prvi južnoamerički grad domaćin Ljetnih olimpijskih igara, ove su prve u državi u kojoj je portugalski jezik maternji, prve koje su održane u vrijeme zime u državi domaćina… Najviše medalja osvojili su takmičari iz SAD-a – 46 zlatnih i 121 ukupno, kao i svoje 1000. olimpijsko zlato.

Kad je riječ o državama iz naše regije, Hrvatska je bila najuspješnija sa 10 metalja (pet zlata, tri srebra i dvije bronze), u Srbiju je došlo osam medalja (dva, četiri, dva), dok je Kosovarka Majlinda Kelmendi osvojila zlato u džudu.

Titule za regiju

Inače, tokom 2016, kao što je slučaj sa svakom parnom godinom, održana su brojna takmičenja, a zapaženi su bili takmičari iz država bivše Jugoslavije.

Godinu je otvorio slovenski skijaš-skakač Peter Prevc, koji je slavio na Turneji četiri skakaonice. On je na takmičenjima u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu, Innsbrucku i Bischofshofenu sakupio ukupno 1.139,5 bodova, drugi je bio Nijemac Severin Freund (1.112,9), a treći Austrijanac Michael Hayboeck (1.081,6).

Prevc je nekoliko dana kasnije bio najbolji i na Svjetskom prvenstvu u skijaškim letovima u austrijskom Tauplitzu.

U januaru su vaterpolisti Srbije osvojili naslov evropskog prvaka. Na turniru najboljih timova Starog kontinenta, koji je organizirala upravo Srbija, domaći vaterpolisti pokazali su najviše i došli do nove titule. U finalu su savladali rivale iz regije, Crnogorce, rezultatom 10:8, dok je bronza pripala Mađarima, koji su u duelu za treće mjesto pobijedili Grke 13:10.

Posljednjeg dana januara hrvatski rukometaši osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Oni su u Krakovu s 31:24 nadigrali Norvežane, dok je u finalu Njemačka bila bolja od Španije rezultatom 24:17.

Uspješni su bili i odbojkaši Srbije.

Odlazak legendarnog Muhammada Alija

Sredinom godine, preminula je jedna od najvećih legendi svjetskog sporta i boksa – 3. juna preminuo je Muhammad Ali.

Rođen kao Cassius Marcellus Clay mlađi 17. januara 1942. godine, marljivim radom postao je jedna od najpoznatijih ličnosti 20. stoljeća.

“The Greatest”, odnosno “Najveći” osvajač je zlatne olimpijske medalje i višestruki profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji. Mnogi mediji i organizacije proglasili su ga najboljim sportistom 20. stoljeća.

Krasili su ga žestoki udarci i jake izjave, pa se za njega kaže kako je bio inspiracija, kontroverzan, veliki vjernik i borac za ljudska prava.

“Ja sam najveći”, “Letim kao leptir, ubadam kao osa” samo su neke od njegovih poznatih izjava koje će se još dugo citirati.

Na 27. izdanju Svjetske lige u odbojci Srbija je osvojila titulu pobjednika nakon što je pet puta bila druga. U finalu je savladala Brazil, a treće mjesto osvojili su Francuzi, koji su branili titulu. Najkorisnijim igračem proglašen je Marko Ivović iz Srbije.

Nogometni turniri

Najbolje reprezentacije Evrope sastale su se u Francuskoj i od 10. juna do 10. jula borile se za titulu najboljeg na Starom kontinentu.

Prvi put nastupile su 24 reprezentacije, podijeljene u šest grupa. Utakmice su se igrale u deset gradova: Bordeauxu, Lensu, Lilleu, Lyonu, Parizu, Saint-Denisu, Saint-Etienneu i Toulouseu. Titulu su branili Španci, koji su na posljednja dva EP-a bili najbolji, no njih su u eliminacijskoj fazi izbacili Italijani. Prvi put u historiji, naslov evropskog prvaka pripao je Portugalu, koji je u produžecima s 1:0 savladao Francusku.

Tokom maja odigrana su finala evropskih klupskih takmičenja. Prvo je u finalu Evropske lige, na stadionu St. Jakob-Park u švicarskom Baselu (18. maja), španska Sevilla s 3:1 savladala engleski Liverpool i postala prvi tim koji je triput zaredom osvojio ovo takmičenje. Špancima je ovo ukupno peta titula u Evropskoj ligi, odnosno bivšem Kupu UEFA-e.

Deset dana kasnije, na stadionu San Siro u italijanskom Milanu, igralo se madridsko finale Lige prvaka. Real i Atletico iz španske prijestonice igrali su reprizu finala iz 2014. godine. Pobjeda je opet pripala “Kraljevima”, koji su bili bolji u izvođenju penala (5:3, nakon produžetaka bilo je 1:1) i osvojili 11. titulu u ovom takmičenju.

Sevilla i Real “obračunali” su se 9. augusta (na stadion Lerkendal u norveškom Trondheimu) u 41. izdanju UEFA-inog superkupa, u kojem se sastaju osvajači Lige prvaka i Evropske lige. Ni ovdje nije bilo pobjednika nakon 90 minuta, a u dodatnom vremenu slavio je tim iz Madrida s 3:2.

Stogodišnjica Copa Amerike

Ove godine obilježena je 100. godišnjica Copa Amerike, čije se 45. izdanje igralo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovogodišnji turnir proslavio je 100 godina turnira, kao i Nogometne asocijacije Južne Amerike (CONMEBOL) i prvi put je održan van ovog kontinenta.

Reprezentacija Čilea postala je četvrta selekcija koja je osvojila najmanje dva uzastopna naslova najboljeg na Copa Americi, a ranije su to uspjeli Urugvaj, Argentina i Brazil.

Izvor: Al Jazeera