Sportaši sa Kosova žele medalje na OI

Osam sportaša s Kosova prvi put u historiji nastupit će na Olimpijskim igrama pod kosovskom zastavom. Na svečanom otvaranju OI nosit će ju svjetska prvakinja u džudu Majlinda Kelmendi.

Kosovski sportaši nadaju se uspješnom nastupu u Riju.

Atletičarka Vijona Kryeziu obavila je posljednje pripreme prije polaska za Rio. Suočena sa nedostatkom osnovnih uvjeta, trenira na jednoj šumskoj stazi nedaleko od njenog sela Rogane. No, veoma je sretna što će moći ostvariti svoj san, nešto što do nedavno sportaši sa Kosova nisu mogli učiniti.

„Sretna sam što ću imati priliku da prvi put predstavljam Kosovo na Olimpijskim igrama“, kaže Kryeziu.

Selo Rogane, na istoku Kosova, mnogima je potpuno nepoznato. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti jer će na predstojećim Igrama nastupati dvoje takmičara iz tog sela.

„Osjećamo privilegiju, ali još više odgovornost, jer nas dvoje smo iz istog kluba, ali i iz ovog istog malog sela, a predstavit ćemo Kosovo prvi u put na Olimpijskim igrama“, kaže atletičar Musa Hajdari.

Nova historija

Prije polaska za Rio de Janeiro, na svečanoj ceremoniji, sportaši su od predsjednika Kosova Hashima Thacija dobili orden za zasluge, ali i kosovsku zastavu koju će na svečanom otvaranju Olimpijskih igara nositi Kelmendi.

„Kosovski sportisti i ranije su učestvovali na Olimpijskim igrama i dobili su medalje, ali pod zastavama i himnama drugih država. Ovo je nova historija za Republiku Kosovo i prekid izolacije za naše sportiste, koja je trajala više od tri decenije“, rekao je Thaci.

Iz Kosova za Brazil putuju po dvoje džudista, plivača i atletičara, kao i po jedan takmičar u streljaštvu i biciklizmu. Kosovo je primljeno u Međunarodni olimpijski komitet 2014. godine, što je omogućilo učešće njegovih sportista na OI, iz Prištine javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera