Spriječen napad na poljski Parlament

Tužilaštvo je navelo da je organizator napada 45-godišnji profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Krakovu (AFP)

Agencija za državnu sigurnost u Poljskoj objavila je da je spriječila pokušaj napada eksplozivom na poljski Parlament i uhapsila tri osobe, među kojima je i glavni organizator tog napada.

“Ta je osoba planirala aktivirati četiri tone eksploziva” skrivenog u automobilu, rekao je u utorak novinarima državni tužilac Mariusz Krason koji vodi istragu.

Eksploziv je trebao biti aktiviran na sjednici Parlamenta na kojoj su trebali sudjelovati predsjednik Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk, najvjerovatnije povodom glasanja o državnom budžetu.

Kako navodi Tužilaštvo, organizator napada, 45-godišnji profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Krakovu, stručnjak za eksploziv, nije povezan ni s jednom političkom ili terorističkom grupom.

Uhapšen je devetog novembra i smješten u pritvor na tri mjeseca.

‘Stvarna opasnost’

Rekao je da je djelovao iz ksenofobnih, nacionalističkih i antisemitskih pobuda. Prema njegovim riječima, “vlast u Poljskoj obnašaju stranci, a ne pravi Poljaci”, rekao je tužilac Krason, te dodao da je osumnjičeni planirao kopirati metode napada Andersa Breivika koji je u Norveškoj ubio 77 ljudi.

Tokom pretresa više prostorija širem zemlje agenti obavještajne službe zaplijenili su različite vrste eksploziva, detonatora i sistema za daljinsko upravljanje, te oružja i streljiva, vojnih kaciga, neprobojnih prsluka, krivotvorenih registracijskih pločica i saobraćajnih dozvola.

Kako je rekao Krason, muškarac je oružje kupovao u jednoj trgovini u Varšavi, ali i u Belgiji.

Tužilaštvo je novinarima pokazalo snimke eksplozija na više pustih terena koje je načinio četrdesetpetogodišnjak, organizator ovog atentata kakav dosad nije zabilježen u Poljskoj.

“Opasnost je bila stvarna”, istaknuo je Artur Wrona, glavni državni tužilac u Krakovu.

Muškarcu prijeti kazna od pet godina zatvora.

Izvor: Agencije