Oglasi

Srbi i Hrvati ne žele biti taoci politike

Predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije sastali su se zbog održavanja kvalitetnih odnosa, nezavisno od politike.
Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a: Želimo biti aktivni u unapređenju odnosa dviju zemaljaPixell

Predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske poručili su nakon sastanka održanog u utorak u Srpskom narodnom vijeću (SNV) u Zagrebu da oni, nezavisno od političkih odnosa Hrvatske i Srbije, mogu održavati kvalitetne odnose.

"Želimo biti aktivni u unapređenju odnosa dviju zemalja, ali ne želimo biti taoci tih odnosa", rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a na konferenciji za novinare.

Srbi u Hrvatskoj bili bi posebno žalosni kada bi se odnos dviju zemalja ili presuda u Hagu koristili kao povod za neprijateljstvo ili loš tretman Hrvata u Srbiji, jer njihova prava i slobode doživljavamo kao svoja, istakao je Pupovac.

Upitan osjećaju li se promjene nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Pupovac je kazao kako se atmosfera zasigurno nije popravila ili postala naklonjena manjinama.

"Stvaraju se stereotipi i stereotipne emocije prema manjinama u obje zemlje, o čemu bi državne vlasti trebale voditi više računa, a mi smo tu da podsjetimo kako treba voditi računa o 'susjedu i komšiji'", odgovorio je.

Uvažavanje manjina

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine (HNVV), kaže da nema neposrednih promjena na terenu, ali da je stvorena medijski neugodna atmosfera za hrvatsku zajednicu, što je, ustvrdio je, opasnije u manjim mjestima.

"Uvjereni smo da je to privremeno i da se ništa neće dogoditi", rekao je Bačić.

Prema njegovim riječima, manjinske zajednice trebalo bi još više uvažavati kao legitimne subjekte izabrane na izborima, a taj legitimitet znači i određenu autonomnost.

Predsjednicima i premijerima Srbije i Hrvatske sa ovog sastanka bit će poslana pisma kojim ih se poziva na komunikaciju, tražit će što skoriji sastanak međudržavnog mješovitog tijela i nastojati skrenuti pažnju na neophodnost unapređenja položaja manjinskih naroda nezavisno od trenutnih političkih odnosa.

Dogovoreno je i to da se pokrenu dani Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, na kojima bi se predstavila različita dostigunuća u kulturi, izdavaštvu, prosvjeti i istraživanjima, te kako bi se govorilo o poteškoćama i načinu političkog djelovanja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Stranke vojvođanskih Hrvata, Zavoda za kulturu Vojvodine, SDSS-a i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Izvor: Agencije