Srbi protiv sporazuma pod uvjetima Kosova

Srbi sa sjevera Kosova neće prihvatiti sporazum o integriranom upravljanju prijelazima ukoliko budu morali mijenjati tablice, uzimati kosovska dokumenta i plaćati carinu kosovskim vlastima.

Ukoliko trenutni sporazum ostane na snazi, Srbi sa sjevera, kako su rekli, mirno će demonstrirati.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, oni tvrde da neće praviti probleme ukoliko se u nastavku dijaloga omoguće određeni kompromisi za srpsku zajednicu.

Slaviša Ristić, predsjednik opštine Zubin Potok, rekao je: “Ukoliko ne bude te vrste promena, ne možemo to prihvatiti ,jer ćemo izgubiti svaku šansu da opstanemo u državi Srbiji, jer koliko god je Srbija, a činjenica je da je pritisnuta, niko nema pravo da se odriče Kosova i Metohije i posebno niko nema pravo da jedan narod silom natera da menja svoj identitet.”

Nikolić: Nećemo priznati Kosovo

Nakon razgovora sa liderima opština sa severa Kosova, iz predsjedništva Srbije obratili su se samo saopćenjem.

“U razgovoru sa predsednicima opština sa severa Kosova, predsednik Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a da će učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji tamo žive”, navodi se u saopćenju.

O Kosovu je bilo riječi i tokom posjete Beogradu vicepremijera ruske vlade Dmitrija Rogozina. On je rekao da Rusija nastavlja podržavati stavove Srbije.

” Ako je za prijem u Evropsku uniju uslov da se prizna Kosovo, treba da razmislite o tom uslovu. To je bezobrazan uslov… ali to je vaša suverena odluka i Rusija će podržati vašu odluku”, kazao je Rogozin.

Primjena sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima trebala bi se početi primenjivati 10. decembra i to na prijelazima Merdare, Jarinje i Končuj. Prema tom sporazumu, na prijelazima će se nalaziti i srpski i kosovski carinici.

Izvor: Al Jazeera