Srbi sa Kosova ‘važan instrument Beograda’

Rukovodstvo Skupštine Srbije saopćilo je da ne očekuje da u narednim danima iz vlade stigne deklaracija o Kosovu, zbog čijeg izostanka opozicija mahom bojkotira rad ovog državnog tijela.

Iz najveće stranke vladajuće koalicije, Demokratske stranke, poručeno je da bi za Srbiju bilo loše da se podijelila na tekstu deklaracije, javio je Tanjug.

Dan su, stoga, obilježili komentari poslanika o izostanku rasprave o deklaraciji o Kosovu.

Opozicija je u izjavama skupštinskim izvještačima kritikovala Vladu Srbije što taj akt nije poslala ni poslije dvije sedmice iščekivanja i tako omogućila raspravu o situaciji na sjeveru.

Žestoke kritike

Reporterka Al Jazeere Ivana Momčilović javila je iz Beograda kako je neizvjesno da li će takve deklaracije uopće biti.

Kosovski Srbi, kako je izvijestila, traže tu deklaraciju, ali im nije presudna.

„Kosovskim Srbima treba širi konsenzus“, izvijestila je naša novinarka i dodala kako su dobili poziv da njihovi predstavnici odu na razgovore u Beograd.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je da je pozvao predsjednike opština sa sjevera Kosova da u srijedu dođu na razgovor u glavni grad Srbije.

Stefanović je istakao da je važno sačuvati jedinstvo Beograda i Srba sa sjevera Kosova u nastupu prema međunarodnoj zajednici, prenosi Tanjug.

„Izostanak rasprave o deklaraciji o Kosovu i Metohiji pokazuje “potpunu nesposobnost i nespremnost vlasti da promeni državnu politiku prema Kosovu”, izjavio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić.

On je novinarima u republičkom parlamentu rekao da je sada očigledno da je politika aktuelne vlasti usmjerena “protiv državnih interesa i interesa Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Ovde se više ne radi o puzajućem priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, već o vrlo eksplicitnim potezima kojima se stavlja do znanja da je Srbija spremna da se odrekne Kosova”, rekao je Aligrudić.

Ashton: Nastaviti dijalog sa Prištinom

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon izrazila nadu da će Srbija uskoro nastaviti prekinuti dijalog s Kosovom, što je važna pretpostavka za dobivanje kandidatskog statusa, javila je Fena.

„Iskreno se nadam da će se dijalog nastaviti“, rekla je Ashton na pres-konferenciji dodajući kako vjeruje u vodstvo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i da će on na prvo mjesto staviti dugoročne interese svoga naroda.

Evropska komisija je u oktobru objavila mišljenje o kandidaturi Srbije, u kojem je preporučila da se toj zemlji dodijeli status kandidata “podrazumijevajući da će se nastaviti dijalog s Kosovom”.

Politički analitičar iz Srbije Đorđe Vukadinović rekao je za Al Jazeeru da smatra da su Srbi na sjeveru Kosova  “važan instrument politike Beograda.“

„Čini se da su Srbi na severu  radikalniji od zvaničnog Beograda koji jednim uhom osluškuje šta govori Brisel“, kazao je Vukadinović.

On se složio sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem o tome da je moguće donositi političke odluke i bez deklaracije u Skupštini.

Zahtjev radikala

„Ogromna je verovatnoća da ovog dokumenta neće ni biti ovoga puta“, kazao je Vukadinović za Al Jazeeru.

Naposlijetku, Srpska radikalna stranka poručila je da republički javni tužilac treba pokrenuti krivični postupak protiv rukovodstva države i učesnika pregovaračkog procesa, zbog, kako tvrdi ta stranka, upuštanja u priznanje nezavisnosti Kosova.

Poslanik radikala Boris Aleksić rekao je na konferenciji za novinare u parlamentu da su se Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović “upustili u priznanje nezavisnosti Kosova, zbog čega bi republički javni tužilac trebalo da reaguje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije