Srbija bliža EU nakon sporazuma s Kosovom

Vučić: Regija voli EU ne zato što na nju gledamo kao na bankomat, već što je vidimo kao organizaciju s kojom dijelimo iste vrijednosti (Tanjug)

Srbija je, nakon dogovora u dijalogu s Kosovom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, kazala je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, po završetku Konferencije o Zapadnom Balkanu u Beču.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja.

“Međutim, ono što je postignuto u dijalogu predstavlja ispunjenje uvjeta koje smo tražili. Možete računati da smo fer i da nećemo kada se ispune uvjeti postavljati nove”, poručila je.

Kazala da će rezultati dijaloga biti sada analizirani, dodajući da “se mastilo na sporazumima još nije osušilo”.

Njemačka kancelarka je rekla da je ljetos boravila na Kosovu te da nije bila sigurna da će do danas Beograd i Priština biti tu gdje jesu.

Konferencije, kao što je ova u Beču, kako je konstatirala, dobre su, jer se često rješavaju stvari neposredno pred njihovo održavanje.

“Analizirat ćemo dogovor, ali u svakom slučaju je Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja nego prije dva mjeseca“, poručila je Merkel.

Mogherini: Imamo dobre vijesti

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federica Mogherini također je odala posebno priznanje Beogradu i Prištini za postizanje dogovora u prošloj rundi dijaloga, ocjenjujući da to otvara put za dalju regionalnu i evropsku integraciju regije.

Ona je na konferenciji za medije na kraju Samita o zapadnom Balkanu u Beču kazala da mora prenijeti dobru vijest, a ona se tiče važnih sporazuma koje su potpisali premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, u utorak u Briselu.

“Oni su pokazali da su hrabri i imaju rukovodeće kvalitete te da rade u korist građana, dogovorivši se o četiri bitne teme. To je primjer saradnje koja je potrebna, pragmatična i konkretna, koja pozitivno utječe na živote građana”, naglasila je Mogherini.

Najveća odgovornost je, kako je konstatirala, na liderima regije, dodajući da “sada imamo generaciju hrabrih lidera”.

Istovremeno je naglasila da i EU ima svoj dio odgovornosti te mora biti konkretna, konzistentna, nudeći konkretne korake.

Dodala je da postoji snažna politička volja na obje strane, dodajući da je to od zajedničkog interesa.

Vučić: EU nije bankomat, dijelimo iste vrijednosti

Premijer Srbije je u Beču, gdje se novinarima obratio zajedno s Merkel, Mogherini i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, ispred čitave regije rekao da “ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas”.

“Sprovodimo mnoge reforme i mere fiskalne konsolidacije, ekonomski put smo uspeli da pretvorimo u put rasta”, kazao je Vučić, dodajući da zemlje Zapadnog Balkana mogu biti nova snaga.

Naglašavajući da govori ispred svih zemalja regije, Vučić je naveo da “EU ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se sastoji od brojnih institucija, sa veoma važnim vrednostima koje delimo”.

“Zato danas ne insistiramo samo na novčanoj pomoći, već političkoj podršči Merkel, Faymanna, Mogherini i duboko smo zahvalni na tome, a sposobni smo da dovoljno zaradimo sami”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije