Srbija: Carinici uhapšeni zbog kriminala teškog 11,5 miliona eura

Sumnja se da je ilegalno uvezeno više od 800.000 šteka cigareta (AP)

Srbijanska policija je danas uhapsila 16 carinskih službenika i odgovorno lice jednog preduzeća, osumnjičene da su budžet Srbije oštetili za više od 11,5 miliona eura, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Sumnja se da su zaposleni u Upravi carina gotovo godinu dana robu, prije svega cigarete uvezene iz inostranstva fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Privedeni carinski službenici, od oktobra 2015. do septembra 2016. godine, privrednim društvima „Coco Shoping“ i „Olympic Šped“ iz Beograda omogućili uvoz akcizne robe koja je na osnovu falsifikovane dokumentacije u carinskom postupku bila predstavljena kao roba za snabdijevanje diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih vladinih organizacija, čime su navedene firme bile oslobođene plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, navodi se o saopćenju.

Na taj način omogućen je uvoz više od 800.000 šteka cigareta, kao i brojnih cigarilosa, raznih alkoholnih pića i parfema za koje je izbjegnuto plaćanje carine, PDV-a i akcize.

Time je budžet Republike Srbije oštećen za više od 11,5 miliona eura, dok je fiktivno razdužena roba završavala na crnom tržištu.

Borba protiv korupcije

Uprava carina je učešćem u otkrivanju ovog slučaja potvrdila odlučnost te institucije u borbi protiv korupcije u vlastitim redovima, pa je i sprovedena akcija rezultat odlučne borbe Vlade Srbije u suzbijanju korupcije i otkrivanju najteže dokazivih krivičnih djela, kazao je Stefanović.

“Uprava carina neće dozvoliti da bilo ko od njenih službenika nesmetano nanosi štetu državnom budžetu zloupotrebljavajući ovlašćenja i zbog toga će nastaviti intenzivno da prikuplja i analizira podatke o radu svojih zaposlenih, kao i o ispravnosti sprovođenja carinskog postupka”, navodi se u saopćenju Uprave carine Srbije.

Izvor: Agencije