Srbija će rušiti bespravno izgrađene objekte

U posljednjih 10 godina u Srbiji je nelegalno izgrađeno više od milion i po stambenih objekata, a samo u Beogradu bez građevinske dozvole podignuto ih je 350.000, pa u Vladi najavljuju kako će srušiti sve koji ne ispune kriterijume legalizacije.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Nenada Nikolića koji čeka na legalizaciju kuće u beogradskom naselju Banjica punih 16 godina.

Cijelo naselje izgrađeno je prije 40 godina, a danas većina objekata nema papire. To Nikoliću stvara probleme, jer kuću ne može pravno da reguliše i zbog toga ne može ni da je osigura, niti da proda. 

“Prepreka je u čestom menjanju zakonskih rešenja, promeni organa koji trebaju da izdaju dozvolu, odnosno upotrebnu i građevinsku dozvolu, kao i nedefinisan način i broj obavljanja dokumentacije koja je potrebna za legalizaciju”, žali se Nikolić.

Nelegalne vikendice

Samo 15 kilometara od centra Beograda, na rijeci Savi, u manje od 10 godina nelegalno je izgrađeno 115 vikendica. Mjesto za odmor tu su pronašli pojedini ministri u bivšoj vladi, ali i sinovi predsjednika Srbije.

Vlasnici neće pred kamere, ali kažu da su svjesno gradili nelegalno.

“Po svojoj strukturi, kuće su građene tako da se brane od poplava. Uprkos tome, njihova legalizacija neće biti moguća jer je u Srbiji zakonom strogo zabranjena gradnja na obalama reka”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Sada ih je nemoguće srušiti jer su u postupku legalizacije, a za njih je nadležna opština Novi Beograd. Čak i ako ne dobiju dozvolu, novca za rušenje nemaju.

“Onog momenta kada Grad Beograd, republika ili bilo ko nama namenski uplati sredstva za rušenje, ne postoji taj objekat na Novom Beogradu gde inspekcija, dok sam ja predsednik opštine, neće izdati nalog i ići će se u rušenje”, kaže Aleksandar Šapić, predsjednik opštine Novi Beograd.

Mnogi objekti ne ispunjavaju kriterijume

Gradske službe su utvrdile da u Beogradu ima 350.000 nelegalno izgrađenih objekata, a na terenu je već sada utvrđeno da 10.000 ne ispunjava kriterijume legalizacije.

Odgovorni kažu da niko neće ostati bez krova nad glavom i, zavisno od slučaja, biće pronađena kompromisna rješenja. 

“Smisao legalizacije nije rušenje, nego je smisao legalizacije uvođenje tih nelegalnih objekata u evidenciju nepokretnosti kao legalnih objekata”, objašnjava Nemanja Stajić, beogradski sekretar za poslove legalizacije.

Krivično djelo

Bespravna gradnja u Srbiji je krivično djelo, Zakon o legalizaciji usvojen je krajem prošle godine i za sada su kriterijumi jasni samo za neke kategorije.

“Daleko od toga da ćemo srušiti milion i po objekata, to ne dolazi u obzir, ali ćemo pokušati da nađemo način da najveći broj objekata legalizujemo. Ono što ne može da se legalizuje, to su objekti u parkovima prirode, objekti u koritima reka, objekti koji ugrožavaju bezbednost ljudi koji žive u tom objektu ili prosto ugrožavaju životnu sredinu”, navodi Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iako je država odlučna da uvede red u sektor građevine, u Srbiji se i dalje na dozvolu čeka skoro godinu, pa je u studiji Svjetske banke ta država svrstana među posljednje po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Al Jazeera