Srbija dala garancije za puštanje Mladića

Mladiću je u Hagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostepene presude (Arhiva)

Vlada Srbije dala je garancije za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde ove države.

U Ministarstvu preciziraju da je dopis s garancijom države proslijeđen odbrani, koja će ga dostaviti Haškom tribunalu.

Garancije Vlade izdane su na zahtjev Mladićevih branilaca i porodice nakon što je Ministarstvo pravde pribavilo neophodna mišljenja.

Ranije je Mladićev advokat Saša Lukić rekao da su garancije Vlade Srbije danas dostavljene timu odbrane posredstvom Ministarstva pravde Srbije.

“U garancijama Vlade garantuje se da će, u slučaju da general bude privremeno pušten na slobodu po odluci sudskog veća, a u vrijeme boravka na teritoriji Srbije, Srbija poštovati sve naloge sudskog veća kako bi se general u svako vreme mogao po nalogu veća pojaviti pred Tribunalom”, rekao je Lukić, prenosi RTRS.

Advokat je naveo da odbrana radi na prikupljanju dokumentacije koja će se nalaziti u zahtjevu sudskom vijeću Tribunala za puštanje Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji i kako preostaje još da se osigura mišljenje ljekara koji će pregledati generala Vojske Republike Srpske optuženog za ratne zločine.

Lukić je ocijenio da bi krajem oktobra ljekari trebali posjetiti Mladića u Hagu, gdje će ga pregledati i upoznati se s ljekarskom dokumentacijom, te ukazao da termin zavisi od toga koliko će brzo uprava pritvorske jedinice u Hagu osigurati dozvolu i uvjete za rad ljekarskom timu.

Istakao je da će nakon dobijenog ljekarskog mišljenja hitno biti upućen zahtjev za puštanje Mladića na privremenu slobodu radi liječenja, jer njegovo zdravstveno stanje “ne trpi bilo kakva odgađanja”.

Čeka se presuda

Mladiću je u Hagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostepene presude.

Odbrana je više puta zahtijevala njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji uz garancije te zemlje, ali su ti prijedlozi odbijeni.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bijega uhapšen je u Srbiji i izručen Tribunalu u maju 2011. godine.

Suđenje mu je počelo u maju 2012, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

Izvor: Al Jazeera i agencije