Srbija: Devet hiljada otkaza u javnoj upravi

Ministrica državne uprave Srbije, Kori Udovički, najavila je da od septembra ta država kreće u proces racionalizacije, odnosno smanjenja broja zaposlenih.

Do kraja godine bez posla će ostati 9.000 osoba  – 4.600 zaposlenih u  vojsci, policiji, zdravstvu, administraciji i prosvjeti, ali i 4.400 zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Još pet hiljada do kraja godine odlazi u penziju.

Višak zaposlenih

”To je procena u ovom trenutku, ali ne i tačan broj. Do donošenja Zakona o zaposlenima u Autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i odluke Vlade radićemo na tome da što bolje indentifikujemo višak zaposlenih”, rekla je Udovički novinarima u Vladi Srbije.

Ona je podsjetila da je taj zakon trenutno na javnoj raspravi do 4. juna i dodala da bi on u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe krajem juna i početkom jula.

”Po usvajanju zakona Vlada će doneti odluku i ja očekujem da bi već do septembra trebao da se pokrene ozbiljan proces smanjenja viškova zaposlenih”, zaključila je Udovički.

Ona je rekla da je prirodni odliv ove godine značajno smanjen u odnosu na ranije godine i da on ove godine iznosi jedan posto u odnosu na broj zaposlenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije