Srbija devet mjeseci bez tužioca za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tužioca čeka od početka godine. Među kandidatima koji su ušli u uži izbor su i sadašnja zamjenica tužioca Snežana Stojković i trenutni vršilac funkcije tužioca za ratne zločine  Milan Petrović. Iz vrha vlasti stižu najave da će proces izbora uskoro biti završen.

“Očekujem da će to biti na prvoj sednici redovnog zasedanja Skupštine [Srbije]. Tim pre što su brojne aktivnosti iz Akcionog plana vezane upravo za sprovođenje Strategije procesuiranja ratnih zločina i što smo u izvesnom zaostatku u njegovom sprovođenju, jer tužilac za ratne zločine nije izabran”, kazala je Nela Kuburović, ministrica pravde Srbije.

U Državnom vijeću tužilaca koje predlaže kandidate objašnjavaju da se sa izborom kasni iz tehničkih razloga.

FHP: Čeka se i procesuiranje zločinaca

“Ja ne znam sad pravi razlog zašto se ovoliko čekalo, možda malo i godišnji odmori, trebalo je sa svim kandidatima obaviti razgovor, trebalo je prikupiti određene informacije da bi se mogla napraviti prava lista da neko od kandidata ne bi bio oštećen”, rekao je Petar Petrović, član Državnog vijeća tužilaca.

Čeka se tužilac, ali u Fondu za humanitarno pravo smatraju kako se predugo čeka i na procesuiranje ratnih zločinaca. Navode činjenicu da je pripremno ročište za zločin u Srebrenici u toku, dok optužnica za slučaj Štrpci još nije potvrđena.

“Ja mislim da to sve pokazuje da, zapravo, ova Vlada nema interes da se ratni zločini procesuiraju. Naprimer, ova situacija da nije izabran tužilac devet meseci, neko će reći – eto, nije taj politički pritisak evidentan, ali nekada je to nečinjenje pogubnije nego neki direktan pritisak da se nešto zahteva ili ne”, kazala je Milica Kostić iz FHP-a.

Predstavnici vlasti oštro su kritizirali prethodnog tužioca Vladimira Vukčevića. Upravo u takvim pritiscima bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević vidi razlog kašnjenju u izboru tužioca.

‘Šapat dnevne politike’

“Tražimo podobnog, ali ne podobnog da vrši samostalnu i nezavisnu javnotužilačku funkciju, već podobnog da u vršenju te funkcije osluškuje šapat dnevne politike”, rekao je Ivošević.

Prethodni pokušaj izbora tužioca za ratne zločine propao je krajem 2015. godine, jer nijedan kandidat nije dobio većinu glasova poslanika Skupštine Srbije.

“Ko će biti kandidat za tužioca za ratne zločine znaće se u petak, na narednoj sednici Državnog veća tužilaca. Da li će Veće predložiti jednog ili više kandidata još nije poznato. O predlogu Veća najpre će se izjasniti Vlada, a potom i Skupština Srbije“, javlja iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera