Srbija dobila novi saziv Skupštine

Potvrđivanjem mandata 250 novih poslanika, Srbija je danas dobila 11. saziv Skupštine.

Poslanici su položili zakletvu, a prva tačka dnevnog reda je izbor predsjednika Skupštine.

Prema najavama, na tu funkciju bit će izabrana dosadašnja predsjednica Maja Gojković.

Većinu u Skupštini Srbije ima Srpska napredna stranka sa 131 poslaničkim mjestom, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Nakon 13 godina u skupštinske klupe vraća se vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a nakon četiri vođa Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

U Skupštinu se vraćaju i poslanici Demokratske stranke Srbije. Prvi put u parlamentu je pokret “Dosta je bilo”, tu je i pokret “Dveri” te bivši muftija Muamer Zukorlić.

Kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva sjednicu će voditi najstariji poslanik, kome u radu pomaže po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata te generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, rođen 1930. godine.

Izbor rukovodstva

Nakon izbora predsjednika, potpredsjednika i generalnog sekretara parlamenta, predviđen je izbor članova radnih tijela Narodne skupštine.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je ona okupljena oko SNS-a osvojila najviše – 131 mandat.

Slijede SPS-JS sa 29 mandata, SRS sa 22 te “Dosta je bilo” sa 16 mandata, koliko ima i DS. Koalicija Dveri-DSS ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, a SVM četiri.

Lista Muamera Zukorlića ima dva mandata, kao i SDA Sandžaka, dok će po jedan imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije