Srbija dobija novu vladu do 25. aprila

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić sutra će nastaviti razgovore o formiranju vlade sastankom sa predsjednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem.

Naprednjaci su pregovore počeli danas susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, a lider SVM-a Ištvan Pastor najavio je da je ta stranka spremna biti partner u rješavanju problema u Srbiji.

Poziv za razgovore o formiranju vlade u narednim danima dobit će i predstavnici Nove demokratske stranke.

Vučić će sutra, kako je najavio, Dačiću iznijeti program SNS-a, a od njega očekuje da iznese svoj stav jer, kako kaže, sasvim sigurno ne može u vladu s nekim ko će u ovakvoj situaciji tražiti povećanje plaća u javnom sektoru.

„Ako mi budu rekli ‘hajde još jedanput da ne povećamo snagu privrede zemlje’ ili da ovako slabi povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, ja ću reći da u tome ne mogu da učestvujem, a vi vidite kako ćete drugačije da formirate vladu“, precizirao je Vučić nakon sastanka s Pastorom.

„A, ako budu rekli da ćemo odgovorno da se ponašamo i preduzimamo teške korake, onda ćemo da razgovaramo na drugačiji način.“

Pitanje legitimiteta

Pastor je novinarima rekao da ta stranka ostaje pri platformi da ima državne sekretare, dok je Vučić rekao da njegova stranka nema ništa protiv da SVM ima i ministre u budućoj vladi.

Vučić je izjavio da na sastanku sa predstavnicima SVM-a nije bilo riječi o pitanju većine u Skupštini Vojvodine, ali da je pitanje legitimiteta ono što najviše opterećuje pokrajinske vlasti.

Za ovu sedmicu najavio je razgovore sa svim relevantnim političkim učesnicima u Srbiji, navodeći da će se razgovarati, prije svega, o planu i programu vlade i o tome šta je neophodno uraditi.

“Ne znam koliko će biti ministara iz SNS-a u vladi, to nije bitno, a svakako će biti i eksperata u vladi”, rekao je Vučić.

Nova vlada, prema Vučićevim najavama, trebala bi biti formirana do 25. aprila. Imat će najviše 19 članova i bit će najmanja u modernoj srpskoj političkoj historiji.

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije, kako je danas najavio predsjednik Parlamenta Nebojša Stefanović, bit će održana 16. aprila.

Izvor: Agencije