Srbija domaćin kvalifikacija košarkaša za Rio

Košarkaši Srbije dobili su priliku da brazilsku vizu ovjere pred svojom publikom (EPA)

Izvršni odbor Svjetske košarkaške federacije (FIBA) odlučio je da Srbija dobije organizaciju jednog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Osim Srbije, domaćinstvo preostala dva turnira dodijeljeno je Italiji i Filipinima.

Srbija će turnir organizirati u Beogradu, Italija u Rimu, a Filipini u Manili.

Kvalifikacijski turniri na programu su od 4. do 10. srpnja, a samo će pobjednici izboriti plasman na Olimpijske igre.

Izbornik košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Ðorđević rekao je kako je dobivanje povjerenje za organizaciju jednog od turnira “velika stvar za srpsku košarku”. “To je vetar u leđa za ostvarenje zacrtanog cilja. Svi zajedno moramo da se koncentrišemo samo na jednu stvar – plasman na Olimpijske igre u Riju”, poručio je Ðorđević.

I Hrvatska u kvalifikacijama

Sudionici svih skupina, u kojima će igrati po šest reprezentacija, bit će poznati 26. siječnja, kada će biti ždrijeb u Ženevi.

Uz tri domaćina, u kvalifikacijama će igrati i Hrvatska, Litva, Turska, Francuska, Grčka, Češka, Kanada, Portoriko, Meksiko, Novi Zeland, Iran, Japan, Angola, Senegal i Tunis, dok će preostala tri sudionika biti naknadno poznata.

Istovremeno, Francuska će ugostiti 12 ženskih reprezentacija koje također traže mjesto na Olimpijskim igrama. Najboljih pet putuje u Rio.

U Nantesu će se natjecati Argentina, Bjelorusija, Kamerun, Kina, Kuba, Francuska, Južna Koreja, Novi Zeland, Nigerija, Španjolska, Turska i Venezuela.

Izvor: Agencije