Srbija: Hapšenja zbog milionske utaje poreza

Policija u Srbiji uhapsila je sedam osoba zbog sumnji da su učestvovali u finansijskim malverzacijama tokom privatizacije u iznosu od gotovo 25 miliona eura i izbjegavanju plaćanja poreza.

U saopštenju policije navodi se da je policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, u saradnji sa Poreskom policijom, na području Beograda, Kikinde i Kruševca, uhapsila sedam osoba koje su osumnjičene da su, izbjegavanjem plaćanja poreza na dobit pravnih lica u ”Toza Marković” AD Kikinda oštetili državni budžet za 980 hiljada eura (117.606.874 dinara).

Dodaje se da je privrednom društvu nanesena šteta od gotovo 23,7 miliona eura (2.852.010.777 dinara).

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe ovlaštenja u privredi i poreske utaje, uhapšeni su: D.B. (1968) iz Beograda, odgovorno lice u “Toza Marković” AD Kikinda, “ITH” DOO Beograd, kao i povezanih pravnih lica “Nautika`” DOO Beograd, “Svetski crep” DOO Beograd i  “Žitoprodukt” DOO Beograd.

Takođe su lišeni slobode odgovorna lica “Toza Marković” AD Kikinda- R.P.(1962), I.R.(1957), M.N. (1965) iz Kikinde, S. J.(1970) iz Beograda, članovi Upravnog odbora te kompanije M.K. (1974) i P.P. (1968) iz Beograda, stoji u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Policija još traga za tri osobe. Kako je navedeno iz MUP-a Srbije osumnjičeni su, u periodu od 2006. do 2013. godine, u dogovoru sa osumnjičenim D.B, zaduživali AD “Toza Marković” kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima.

Protivpravna korist od 11,4 miliona eura

Novac obezbijeđen iz kredita banaka odmah po prispijeću na tekuće račune AD ”Toza Marković”, transferisali su firmama u kojima D.B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu, ili posrednu kontrolu nad upravlјanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene, navodi policija.

Nakon toga, privredno društvo ”Toza Marković” AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost.

Na opisani način povezanim pravnim licima pod direktnom ili indirektnom kontrolom osumnjičenog D.B. pribavlјena je protivpravna imovinska korist u iznosu višem od 11,4 miliona eura (1.375.000.000 dinara) .

Osumnjičeni su malverzacijama izbjegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u u ”Toza Marković” AD Kikinda, navodi policija.

Izvor: Agencije