Srbija i BiH zaključile ugovor o izručenju

Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Nikola Selaković i Bariša Čolak, potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična djela.

Bosanski državljanin Darko Elez, uhapšen u akciji Lutka i u Beogradu osuđen za više krivičnih djela, ne može da bude izručen BiH, jer osim bosanskog posjeduje i državljanstvo Srbije.

No, od sada, državljanstvo više neće biti prepreka za služenje kazne u drugoj državi, javljaiz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

“Upravo ovaj ugovor će omogućiti da pored stranih državljana se pruži mogućnost i izručenja sopstvenih državljana  a u cilju gonjenja za određena krivična dela, naročito u oblasti organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca”, rekao je Selaković.

“Ja mislim da potpisivanje ovog sporazuma  znači našu nedvojbenu opredijeljenost, i Republike Srbije i BiH  da se borimo protiv svih vidova kriminaliteta, posebice organiziranog kriminaliteta”, kazao je Čolak. 

Nastavak saradnje u regionu

Ugovor predviđa izručenje osuđenih za djela za koja je propisana kazna zatvora od najmanje četiri godine. Ipak, on se neće primjenjivati na krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

“Kada prođe skupštinsku proceduru, Ugovor o izručenju, koji su potpisali ministri pravde BiH i Srbije, stupiće na snagu. To će značiti da se moguće izručenje odnosi na sve buduće okrivljene i osuđene, a ne i na one koji su već procesuirani”, javila je Milutinović.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je Ugovor o izručenju logičan nastavak sve bolje saradnje država  u regionu.

“Ja kao kriminolog bih rekao da je bilo krajnje vreme, jer se sužava prostor u kojem su kriminalci mogli da se sakrivaju, da izbegavaju pravdu  i tako dalje, mislim da je ovim zaokružen broj zemalja sa bilateralnim sporazumima bivše SFRJ i to je ono što sve policije čini efikasnijim”, rekao je Nikolić.

Ministri pravde BiH i Srbije ocijenili su kako je dosadašnja saradnja dviju država dobra, ali kako može da bude i bolja.

Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale su ugovore o izručenju svojih državljana sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Plan je da u što skorije vrijeme takvu saradnju uspostave i sa ostalim državama regiona. 

Izvor: Al Jazeera