Srbija i Bugarska 2014. grade gasovod

Dvije države potpisale sporazum o izgradnji gasovoda dužine 180 km,vrijedan 120 miliona eura, koji će se finansirati iz fondova Evropske unije.

Bugarska, Srbija, Brisel, Gasovod, Interkonektor, EU, Ivica Dačić, Boiko Borisov
Bugarski premijer Boiko Borisov u Briselu nakon potpisivanja sporazuma sa Srbijom [AFP/Getty]

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić potpisao je u petak u Briselu sa bugarskim premijerom Boikom Borisovom sporazum vriejdan 120 miliona eura o izgradnji gasovoda koji će povezati dvije zemlje.

Izgradnja interkonektora, koji bi trebao biti završen u naredne tri godine, po ocjeni premijera Borisova i Dačića, značajna je i za evropski put Srbije i u potpunosti je u saglasnosti sa integracijom Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Premijer Dačić je naglasio da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za obje zemlje, te da je novi gasovod veoma bitan za nacionalnu ekonomiju zemlje i, kako su ocijenila dvojica premijera, značajan je za evropski put Srbije.

Obostrana korist

"Velike koristi će od toga imati i gradovi koji će biti na tom dijelu takozvane južne Srbije. Za razvoj njihove infrastrukture za razvoj toplana, lokalnih distributivnih mreža itd. Kako se izgradnja gasovoda bude približavala kraju i Srbija će biti sve bliže Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Dačić je, također, napomenuo i kako će ovaj projekat doprinijeti daljem zbližavanju dva naroda.

"Srbija je, pored Bugarske, jedna od rijetkih zemalja koja ima razvijeno gasno tržište, a ima samo jedan pravac dopremanja gasa iz Mađarske. U slučaju bilo kakave havarije ili problema sa isporukom gasa iz Mađarske, Srbija će imati rezervni pravac za snabdevanje gasom", kazao je Dačić.

Dačićev bugarski kolega se založio za što skorije priključenje Srbije Evropskoj uniji, ističući da će to biti od velike koristi za cijelu regiju Balkana.

On je Evropskoj komisiji, koja je osigurala sredstva za projekat gasnog interkonktora, poručio da će biti zadovoljan ako ona, na isti način kao što podržava Bugarsku, podrži i Srbiju.

Pomoć Evropske komisije

Borisov je posebno istakao da je izgradnja interkonektora u potpunosti u saglasnosti sa odlukama Evropskog samita vezanim za razvoj integracije regije.

Evropski sekretar za energetiku Gunther Oettinger, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, naveo je da će radovi početi u julu 2014, a da bi posao trebao biti završen u naredne tri godine.

"Ponosan sam što je Evropska komisija pomogla ostvarenje ovog projekta, a pomoći ćemo i da se brzo primijeni", kazao je Oettinger.

Novac za izgradnju gasovoda, ukupne dužine od 180 kilometara i godišnjeg kapaciteta od 1,8 miljardi kubika, osigurat će se iz fondova EU-a.

Cilj ovog projekta je da se smanji ovisnost Srbije o gasu koji dolazi iz Mađarske, kako se kriza iz 2009. godine ne bi ponovila.

Izvor: Agencije
 

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.