Srbija i CG potpisale protokol o saradnji u eurointegracijama

Ministri će analizirati dosadašnju saradnju na sigurnosnom polju (Al Jazeera)

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije Raško Konjević i Nebojša Stefanović potpisali su danas u Podgorici Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija, čime se, kako su naveli, nastavlja dobra saradnja ovih država.

Sastanku je prisustvovao i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, kao i direktori policija tri zemlje.

Teme razgovora trojice ministara bile su rješavanje pitanja granica, zajednička borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, ali i rastućih terorističkih prijetnji.

“Srbija, Crna Gora i BiH treba da budu zemlje stabilnosti i sigurnosti, a ne one koje se prepoznaju po terorizmu i drugim bezbednosnim izazovima”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, navodeći da policije tri zemlje moraju zajedničkim radom da pokažu da kriminalne grupe neće biti jače od država.

Novinare je najviše zanimalo dokle je došla istraga u vezi napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, prilikom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

“Mi smo prilično pri kraju istrage tog događaja i cjelokupan izvještaj dostavili smo Tužilaštvu BiH. Nadamo se da će Tužilaštvo  brzo reagirati. Za jedan broj lica, za koje pretpostavljamo da su sa teritorije Srbije, zatražit ćemo pomoć Tužilaštva Srbije”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Udruživanje snaga

Pravi je trenutak da sve države Jugoistočne Evrope udruže snage kako bi se izborile s prijetnjama koje donosi terorizam, poručeno je u aprilu, na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope, posvećenoj borbi protiv terorizma, koja je održana u Budvi.

“Naš region je, u jednom drugačijem kontekstu, tokom devedesetih godina bio žrtva činjenice da se ekstremističkim idejama bavilo povremeno, a ne djelotvorno. Sazrela je svijest da se nijedna zemlja ne može izboriti sama sa prijetnjama terorizma”, rekao je tom prilikom Raško Konjević, poručivši okupljenima kako je Crna Gora otvorena za saradnju sa svim državama regije.

Dvije godine ranije, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora su potpisale zajedničku izjavu o borbi protiv kriminala i terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije