Srbija i Kosovo dogovorili gradnju autoputa

Odnose Beograda i Prištine uskoro bi mogla unaprijediti jedna autocesta. Delegacije Srbije i Kosova tokom nedavnog susreta u Briselu dogovorile su se da obje strane otpočnu pripreme za izgradnju autoceste koja bi povezivala Niš i Prištinu, a samim tim Srbiju i Albaniju.

Iako je to jedan od rijetkih konkretnih dogovora premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija, Evropska unija (EU) još nije odlučila hoće li finansirati taj projekt, koji je, prema ocjeni stručnjaka, veoma isplativ i može ekonomski podići oblast kroz koju bi prolazio.

Pristup evropskom koridoru

Autoputem na jug Srbije putuje se samo do Niša.

Nakon posljednjeg sastanka  Dačića i Thacija, kako izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić, mogao bi se pojaviti i putokaz ka Prištini.

Dva premijera dogovorila su da se počne sa pravljenjem projekata za izgradnju autoputa Niš-Priština

„Ovo je bila naša ideja kako bismo završili autoput od granice sa Albanijom, preko Prištine, do granice sa Srbijom. Bitno je da će izgradnjom ovog autoputa Kosovo imati direktan pristup evropskom koridoru“, rekao je Thaci.

U Beogradu, s druge strane, tvrde da je ideja o povezivanju Prištine sa Koridorom 10 njihova i da postoji već decenijama.

Autoput od Niša do Prištine već se nalazi u strategiji razvoja infrastrukture u Srbiji i on bi bio dio šireg koridora, koji u Srbiji nazivaju koridor 12 i koji bi povezao Rumuniju i Albaniju. Taj koridor bi, prema mišljenju ministra infrastrukture Srbije Milutina Mrkonjića, bio isplativ svim zemljama kroz koje bi prolazio.

Stav EU-a

„I druga mesta duž koridora su već pokazala šta znači kada autoput dođe u njihove gradove. To je Dimitrovgrad, to je Jagodina. Prema tome, značaj ulaganja nije sporan“, kaže Mrkonjić.

Iz Evropske unije za sada nije stigao konkretan odgovor na zahtjev Beograda i Prištine da finansira takav jedan projekat.

„Sve je još na nivou ideje. Mislim da će Evropska unija veoma brzo saopštiti da će studija izvodljivosti za ovaj projekat biti pokrivena od strane EU-a. Naša logika je da EU finansira ovaj projekat“, smatra zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuchi.

Izgradnjom ovog autoputa Priština bi preko Niša bila povezana sa Koridorom 10, dok bi Srbija autoputem bila povezana sa lukama u Albaniji, što bi, kako to vidi stručnjaci, svima bilo isplativo.

„To je deo autoputa koji pokriva ukupno 50 miliona ljudi koji žive na tom prostoru. On je isplativ jer je frekventnost predviđena na tom delu autoputa jako velika, jer povezuje dobar deo Albanije, Kosovo i deo Makedonije na putu ka Evropi“, rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Riješiti političke odnose

Iako postoji ekonomska isplativost ovog autoputa, politika bi mogla usporiti njegovu izgradnju. Potpredsjednik Vlade  Srbije Rasim Ljajić veruje da će se prije građevinskih radova morati da riješiti politički odnosi.

„Treba biti realan, to su, ipak, projekti koji su na dužem štapu. Mi smo fokusirani da ispunimo sve uslove neophodne za datum za početak pregovora. Sigurno da nakon toga dolaze teme koje su od životnog interesa, kao što su infrastrukturni projekti“, kaže Ljajić.

Autoput od Albanije do Prištine već je završen. S druge strane, Srbija od Niša pravi autoput do Makedonije i najavljuje da će za dvije godine cijeli koridor 10 biti gotov. 

Izvor: Al Jazeera