Srbija i Mađarska dijele granicu i probleme

Ministri vanjskih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Peter Szijjarto, otvorili su u petak još jedan prelaz na zajedničkoj granici, između mjesta Horgoš i Roska.

I dok s jedne strane nastoje smanjiti gužve i legalnim putnicima omogućiti što brži prelazak graničnih prelaza, obje države suočavaju se s ogromnim brojem ilegalnih migranata, zbog čega je Mađarska nedavno počela podizanje 175 kilometara duge ograde duž granice sa Srbijom.

Od 101.000 migranata, koliko ih je od početka godine ušlo u Mađarsku, samo 750 nije došlo iz Srbije. Ove susjedne države dijele isti, ogroman problem ilegalnih migranata, razumiju se međusobno, sarađuju, ali taj problem različito rješavaju.

“Do ovog jutra ove godine u Mađarsku je ilegalno ušlo 100.000 migranata, što nas stavlja u poziciju države članice Evropske unije s najviše ilegalnih migranata od početka godine. Juni je bio prvi mjesec tokom kog su migranti više prolazili kroz Zapadni Balkan nego kroz Mediteran, što znači da EU mora obratiti posebnu pažnju na ovu rutu”, rekao je Szijjarto.

Otisci ili zatvor

Oni čije su nesretne životne sudbine graničnu saradnju Srbije i Mađarske pokrenule najradije bi ipak ostali nevidljivi. Jedan mladić iz Sirije je, poslije deset dana u mađarskom zatvoru pušten. Sada je u policijskoj stanici u Srbiji, u Kanjiži. U Mađarskoj nije pristao da mu budu uzeti otisci prstiju.

“Rekli su nam – otisci prstiju ili zatvor. I ja sam odabrao zatvor. Ne želim ostati u Mađarskoj. Niko ne želi ostati u Mađarskoj”, kazao je.

Ne želi ostati ni u Srbiji, ali rekli su mu da će, nakon uzimanja otisaka, biti pušten za dva sata. Iz premale, zagušljive prostorije žene i djeca se odvode u novi montažni objekat, gdje će se moći okupati, odmoriti i dobiti ljekarsku pomoć.

“Da razjasnimo odmah jednu vrlo važnu stvar – ovo nije nikakav prihvatni centar. Ovo nije nikakav sabirni centar, niti trajni centar. Ovo je prostor gde će ljudi koji dolaze iz readmisije moći da dobiju odgovarajuće dokumente, da se sprovede odgovarajući postupak i da to bude u dobrim uslovima, da bude civilizovano. I, naravno, kada je potrebno, da majke sa maloletnom decom mogu ovde malo da se odmore i da dobiju bar to malo prostora”, naveo je Aleksandar Vulin, ministar za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Usputne stanice

To malo prostora moći će dnevno primiti 80 ilegalnih migranata. Svakog dana u Kanjiži ih ima oko 1.000 novopristiglih.

“Svega nekoliko stotina metara od novootvorenog graničnog prelaza, Mađari nastavljaju da podižu ogradu kako bi se zaštitili od ilegalnih migranata. Njihov ministar spoljnih poslova i ovu priliku iskoristio je da naglasi da je Mađarska otvorena zemlja, ali samo za one koji u nju žele da uđu legalnim putem”, javlja sa granice dvije države novinarka Al Jazeere, Jelena Glušac.

Srbija im je, kao i Mađarska, tek usputna stanica, a zemlja snova, po pravilu, Njemačka. Je li cijena tog sna previsoka? Jeste, kažu, ali pokušat će ponovo, i ponovo.

Izvor: Al Jazeera