Srbija i Slovenija bez otvorenih pitanja

Dačić i Janša su se dogovorili da svake godine bude održan samit dvije vlade (Daniel Novakovi? / Tanjug)

Premijeri Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Janez Janša složili su se u srijedu da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou i da Srbija i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja.

Dačić i Janša su se dogovorili da ubuduće svake godine bude održan samit dvije vlade na kojem će se razgovarati o svim spornim pitanjima kako bi se unaprijedila saradnja dvije zemlje.

Dvojica premijera pozdravila su potpisivanje sporazuma o saradnji policija, mada je, po njihovoj ocjeni ta saradnja, posebno kad je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala i do sada bila odlična, što se posebno vidjelo u akciji “Balkanski ratnik”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare premijeri su istakli da je ekonomska saradnja dvije zemlje izuzetno dobra.

Istovremeno, Janša je podsjetio da je u ponedjeljak bio u posjeti Rusiji, gdje mu je rečeno da je saradnja te zemlje i Srbije veoma značajna, zbog čega su i oba premijera zaključili da je zajednički nastup na trećim tržištima izuzetna šansa u budućim odnosima Srbije i Slovenije na planu ekonomije.

Dobra šansa

Istovremeno kao dobru šansu premijeri vide i druga tržišta koja bi bila oživljena poslije mnogo decenija, a gdje su Srbija i Slovenija nekad bili prisutni.

Janša je podsjetio da u Srbiji posluje oko 1.300 slovenskih firmi.

Jedno od rijetkih pitanja koje nije u potpunosti rešeno je i pitanje sukcesije, koje će također biti tema na budućim samitima dvije vlade, ali je slovenski premijer dodao da je već sada moguće ubrzati mnoge postupke.

Također, rekao je Janša, Slovenija će se uvijek zalagati da Srbija što prije dobije datum otpočinjanja pregovora o ulasku u Evropsku uniju, na čemu je Srbija, kako je rekao Dačić, veoma zahvalna.

“Što hitnije definiranje datuma pregovora je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Sloveniju, ali i za EU, i to je ključni faktor stabilizacije čitavog regija”, rekao je slovenski premijer.

On je dodao i da je Slovenija spremna da u tehničkom smislu pruži svu moguću pomoć odgovarajućim službama i tijelima Vlade Srbije u procesu napredovanja ka članstvu u EU i da je to njihov doprinos želji da se Srbija što prije tamo nađe.

Saradnja dvije zemlje je odlična i na tim osnovama možemo napraviti nove korake u cilju prosperiteta obje zemlje, zaključio je Janša.

Značajna prisutnost

Premijer Srbije pomenuo je značajnu prisutnost slovenskih firmi u Srbiji, ali i dobro pozicioniranje srbijanskih firmi u Sloveniji i naveo da bi to mogao biti značajan podstrek za zajedničke nastupe na trećim tržištima, jer, kako je dodao, “od toga svi možemo imati koristi”.

“Politički odnosi su također na veoma visokom nivou, mi izuzetno cenimo slovenačku podršku na našem putu ka EU, nemamo otvorenih političkih pitanja, a o sukcesiji i ekonomskim problemima koje imaju kompanije u Srbiji spreman sam i lično da razgovaram kako bismo došli do rešenja. Jer, od tih pitanja ne treba praviti političke probleme, već ih treba rešavati i zato smo odlučili da svake godine imamo samit dve vlade, gde bismo sva ta pitanja rešavali ili ih bar pokrenuli”, rekao je Dačić.

On je dodao i da je pozvao slovenskog ministra policije da posjeti Srbiju, ističući značaj u srijedu potpisanog Sporazuma o saradnji dvije policije.

Na pitanje kako komentiraju zajedničko učešće u gradnji gasovoda Južni tok, dvojica premijera su istakla da je to značajan projekt za obje zemlje, ali i za ovaj dio Evrope, da će omogućiti posao za mnoge firme.

S tim u vezi, Dačić je najavio da očekuje da obojica premijera budu u Moskvi na potpisivanju početka radova.

Izvor: Agencije