Srbija: Izabrani savjeti nacionalnih manjina

RIK traži krivično gonjenje zbog cijepanja biračkih spiskova u Tutinu (Anadolija)

Nakon jučer održanih izbora za savjete nacionalnih manjina, Republička izborna komisija Srbije (RIK) saopćila je prve preliminarne rezultate.

Prema rezultatima, za članove albanske nacionalne manjine od 34.675, glasalo je 40,37 posto onih sa pravom glasa, a mandate su osvojili: Demokratska partija – dr. sc. Nagip Arifi tri, zatim Koalicija ujedinjenih Albanaca šest i Koalicija za prava Albanaca, također, šest, javlja Anadolija.

Od 1.741 birača aškalske nacionalne manjine, upisanih u spisak, glasalo je 33 posto, a mandate su osvojile četiri liste. Lista “Aškalije za napredak” osvojila je pet mandata, “Aškalije: Idemo dalje” tri, lista “Aškalije, Ali zajedno – Iljaz Ramadanović” šest i lista “Aškalije za bolje sutra” je osvojila jedan mandat.

Bošnjaci u Srbiji su se birali su između dvije liste. Od 96.110 upisanih u birački spisak, glasalo je 35 posto. Lista ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” osvojila je 16 mandata, dok je lista “Za bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” osvojila 19.

Najveća izlaznost Bugara

Za članove bugarske nacionalne manjine glasalo je nešto više od 66 posto upisanih birača, a mandate su dobile, lista “Vladimir Zaharijev” 10, zatim lista “Koalicija Bugara u Srbiji” pet mandata i lista “Budućnost u koju verujemo” četiri.

Mandate za članove Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine osvojile su liste: Savez bačkih Bunjevaca šest, lista ”Bunjevci” četiri, Udruženje građana “Bunjevačko kolo” Sombor dva, Bunjevačka stranka tri, dok su četiri liste, Bunjevačka narodna, Bunjevačka matica, “I Bunjevci su građani Srbije” i “Bunjevački kulturni centar” osvojile po jedan mandat.

“Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe” osvojila je 18 mandata, što je i najviše kada je u pitanju vlaška nacionalna manjina. Osim ove liste, Vlahe će u Savetu predstavljati i Udruženje „Gergina“ Negotin i Pokret vlaškog ujedinjenja sa po dva mandata i „Zajednica Vlaha Srbije“ sa jednim mandatom.

Birači grčke nacionalne manjine najviše svojih glasova su dali listi “Grci Srbije – Vasilios Provelegkos”, koja je osvojila devet mandata, tri liste su dobile po jedan mandat, a lista „Sa Ga Po“ je osvojila tri mandata.

Za Rome 35 mandata

Liste “Zajedno za bolje sutra” i “Za još bolju budućnost” – Agim Ajra osvojile su po šest mandata za predstavljanje egipatske nacionalne manjine, dok je tri mandata osvojila lista “Da se znamo” Nezir Kelmendi.

Upisanih pripadnika mađarske nacionalne manjine u biračke spiskove ima 136.479, od kojih je za svoje predstavnike glasalo 40 posto. Lista “Mađarska sloga” osvojila je 31 mandat, dva mandata je pripalo listi “DZVM – Čonka Aron”, a po jedan listama “Za Mađare na drugi način“ i „Mađarska liga – Nova mađarska alternativa“.

“Gerhard“ podunavske Švabe osvojila je osam mandata za članove Savjeta kada je u pitanju njemačka nacionalna manjina u Srbiji. Liste “Podunavski Nemci Vojvodine” i “Nemačka lista – Rudolf Weiss” osvojile su po tri mandata, dok je jedan mandat osvojila lista “Podunavske Nemice”.

Romska nacionalna manjina imat će ukupno 35 mandata u Savjetu za nacionalne manjine, raspoređenih na 10 lista, dok će rumunska nacionalna manjina imati 23 predstavnika. Za predstavnike Rusina borilo se sedam izbornih lista, a svi zajedno su osvojili 19 mandata. Slovaci su opredjeljivanjem za jednu od pet lista izabrali 29 svojih predstavnika.

Za članove Nacionalnih savjeta slovenske nacionalne manjine biralo se između dvije liste, a zajedno su osvojili 15 mandata, dok će ukrajinska nacionalna manjina imati 15 svojih predstavnika, kao i češka nacionalna manjina u Srbiji.

Elektorska skupština

Osim neposrednih izbora, za članove Nacionalnih savjeta, u slučaju tri nacionalne manjine, makedonske, hrvatske i crnogorske organizirana je i elektorska skupština, a prema riječima zamjenika predsjednika RIK-a Ivana Šebeka, ovi izbori prošli su bez ikakvih problema.

Za Nacionalni savjet crnogorske manjine glasalo je 90 elektora. Dvije liste su se kandidirale, a lista “Aleksandar Vučinić” je dobila sedam mandata, a lista “Ratko Šoć” je osvojila 16 mandata.

Na elektorskoj skupštini za izbor članova hrvatske nacionalne manjine bilo je prisutno 132 elektora, a lista Slaven Bačić dobola je 21 mandat, lista Tomislav Standić osam mandata. Putem elektorske skupštine Makedonci su svoje glasove dali za dvije liste. Lista Slaven Gruevski dobila je osam  mandata, a lista Borče Veličkovski osvojila je 15 mandata.

Nepravilnosti

“Do sada smo dobili ukupno sedam prigovora, a važno je istaći da smo dobili prigovore za samo tri izborne liste. Jedna je za albanske nacionalne manjine, tri prigovora, tri prigovora za liste bošnjačke nacionalne manjine i jedan prigovor za listu vlaške nacionalne manjine“, rekao je sekretar RIK-a Veljko Odalović.

Dva incidenta koja su se dogodila jučer prilikom izbora bit će posebno razmotrena.

Odalović je rekao da se u Tutinu, gdje su pocijepani birački spiskovi, “radi o brutalnom činu, o brutalnom odnosu prema validnom državnom dokumentu”.

“Ja ću da vas podsetim da su birački spiskovi javna isprava i rekao sam da će Republička izborna komisija da insistira na krivičnom progonu lica koja su to učinila. Ukoliko to ne učini nadležno tužilaštvo, mi ćemo podneti krivične prijave protiv počinilaca“, rekao je zamjenik predsjednika RIK-a Ivan Šebek.

Izvor: Agencije