Srbija između pušenja i zdravlja

U razvijenim zemljama traju pripreme za standardizirana, takozvana bezlična pakovanja cigareta – kako bi se smanjila potražnja i privlačnost duhanskih proizvoda – dok neke zemlje zapadnog Balkana još nisu zabranile pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, u skladu sa praksom Evropske unije. Među njima je i Srbija.

Duhanski dim svake godine ubije blizu šest miliona ljudi u svijetu, od toga više od pet miliona su pušači. Ostalih 600 hiljada nisu pušači, već su bili izloženi duhanskom dimu.

Toga je, nakon skoro pet decenija pušenja, postao svjestan i Predrag. Zato se prijavljuje na program odvikavanja.

Osigurati nepušačke zone

“Upravo sam danas bio na pregledu, prvi put u životu, na ozbiljnim pregledima i već su mi ustanovljeni određeni simptomi. Doktorka nije ni morala da me pita da li sam pušač, videla je na snimku i određena mi je terapija, što je najbolji znak da treba da se lišim duvana“, kaže Predrag Ristić, dugogodišnji pušač. On smatra da je sada vrijeme za potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima.

O zabrani pušenja na svim javnim zatvorenim prostorima govori se godinama.

Važeći zakon predviđa da ugostiteljski objekti manji od 80 kvadrata mogu izabrati hoće li zabraniti pušenje. Ukoliko su veći od 80 kvadratnih metara, moraju osigurati nepušačku zonu. To u praksi znači da je u najvećem broju lokala u Srbiji dozvoljeno pušenje, iako većina građana ne koristi duhan, izvještava reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

„Imamo samo 13 odsto domaćinstava bez duvanskog dima, to pokazuje jednu hipertolerantnost našeg društva i potrebu da se osnaže nepušači, pre svega”, kaže Biljana Kilibarda iz Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje.

Izmjene zakona očekuju se do kraja ove godine. Tada bi, kada je riječ o ugostiteljskim objektima, pušenje trebalo biti dozvoljeno samo u ljetnjim baštama.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera