Srbija je u recesiji

Srbija je u drugom kvartalu doživjela pad bruto domaćeg proizvoda, ali za svega 0,5%. To je procjena Ministarstva finansija, dok će zvanična potvrda stići sredinom sepembra kada to saopći Zavod za statistiku Srbije.

Bez obzira na to, Srbija je, kako navode u Ministarstvu finansija, već u recesiji, zbog čega su svoju zabrinutost izrazile međunarodne finansijske institucije koje pozivaju Vladu na brze i oštre mjere kako bi se zaustavio negativan trend.

Izgubljena godina

„U godini koju su već u Vladi proglasili izgubljenom – dešavaju se samo padovi“, izvještava Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Vlajko Senić, državni sekretar Ministarstva finansija Srbije, govori:

„Moram da kažem da je ovo godina, u smislu javnih finansija, najgora godina od 2000.“

Takav stav potvrđuju i činjenice. Državna kasa sve je praznija, a deficit je dostigao rekordnih 2,2 milijarde eura.

Ni statistika nije naklonjena srbijanskoj ekonomiji. Zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja u drugom kvartalu manja za 4%. Poslije pada BDP-a od 1,6% u prvom, Ministarstvo finansija procjenjuje da i drugi kvartal bilježi pad od 0,5%.

Loup Brefort, predstavnik Svjetske banke u Srbiji, kaže:

„Činjenica da je Srbija zvanično u recesiji nije dobra vest. Da budem potpuno iskren, ne vidim kako će se situacija popraviti  u kratkom periodu.  Predstoji veoma težak posao u narednim mesecima, kako bi ekonomske mere koje Vlada namerava da sprovede povratile poverenje u privredu Srbije.“
 
Vlada najavljuje da će do sredine septembra, uz rebalans budžeta, usvojiti i set mjera koje bi trebalo da smire finansijsko stanje Srbije. Između ostalog, najavljena su povećanja PDV-a i poreza na dobit. Mjere koje se pripremaju najprije će biti predstavljene misiji MMF-a, koja u Beograd stiže već za deset dana.

Bogdan Lisovolik, predstavnik MMF-a u Srbiji, objašnjava:

„To će biti jedna veoma kratka poseta. Najviše će se raspravljati o makroekonomskim predviđanjima za Srbiju. Neće biti razmatran novi program za Srbiju. Ne u ovoj fazi.“

Smanjenje plata

Srbija će svoje troškove pokušati smanjiti i ograničavanjem plata u javnom sektoru, a možda i smanjenjem broja zaposlenih u pojedinim javnim preduzećima.

Zorana Mihajlović, ministrica energetike, govori:

„Za vreme ove tehničke Vlade u javnim preduzećima koja pripadaju energetskom sektoru, zaposleno je 820 novih ljudi i niko ne može da mi kaže da je to uredu, imajući u vidu da dosada imamo mnogo veći broj zaposlenih nego  što pokazatelji poslovanja to dozvoljavaju.“

Budžet Srbije odlučili su da pomognu i njegovi korisnici. Republička izborna komisija koja je dobila sredstva za provođenje predsjedničkih izbora, nije potrošila sav novac, pa je danas u kasu vratila tri miliona eura.

Izvor: Al Jazeera